donderdag, 11. oktober 2007 - 15:51

Atlasvlinder zorgt voor interessante 'poppenkast'

Amsterdam

In het pas geopende vlinderpaviljoen in dierentuin Artis komen momenteel veel 'eigen teelt' Atlasvlinders uit hun pop. Dit tot grote verbazing van de verzorgers want de geïmporteerde vlinderpoppen uit Azië hangen al bijna een jaar in de 'poppenkast'. Deze nachtvlinder of eigenlijk mot, is een van de grootste vlindersoorten op de wereld.

De transformatie van eitje naar rups duurt bij de Atlasvlinder ongeveer 1.5 maand. Daarna is de dikke volgevreten gifgroene rups ongeveer 8 cm groot en spint een geheel zijden cocon. Daarin blijven rupsen, afhankelijk van de weersomstandigheden, ongeveer 1 maand hangen waarna de vlinder uit zijn cocon kruipt. Bij sommige van de import poppen duurt dit stadium dus bijna een jaar.

De Atlasvlinders in Artis trekken veel publiek mede door het feit dat het zulke prachtige vlinders zijn en omdat ze spectaculair groot zijn. Sommige vlinders kunnen wel 30 cm worden aldus de bioloog van Artis.

Als de vlinder ontpopt is en klaar is om te vliegen, sterft hij na 3 a 4 dagen fladderen. In het vlinderpaviljoen zijn nog behoorlijk wat poppen te zien, dus de Atlasvlinders zijn nog wel een poosje te bewonderen.
Categorie:
Tag(s):