maandag, 21. mei 2007 - 0:27

´Vissers maken de Noordzee schoon`

Urk

Vissersschepen krijgen regelmatig zwerfvuil in hun netten. Ook de vissers met als thuisbasis Eemshaven hebben hier last van. Het vuil dat in de visnetten komt wordt vanaf eind mei niet meer teruggestort in zee, maar door de deelnemende visserslieden aan wal gebracht. De Urker vissersboten UK 45, UK 104, UK 202, UK 226 en UK 284 steunen dit vuilvisproject Fishing for Litter van KIMO Nederland en België.

Tijdens het vissen krijgen de zeevissers regelmatig afval in hun netten. Tot nu toe ontbrak het aan een afgiftepunt voor dit afval en moest het weer overboord worden gezet. In het vuilvisproject Fishing for Litter stelt het KIMO de vissers big bags ter beschikking. De zeevissers brengen het zwerfvuil uit de Wadden- Noordzee kosteloos aan land in big bags. Een afvalverwerker doet de rest. De bestaande vervuiling op zee wordt teruggedrongen en de vissers vangen niet steeds opnieuw hetzelfde vuil op. De visgronden worden hierdoor schoner.

KIMO is een internationale milieu- en veiligheidsorganisatie voor lokale overheden rond de Noordelijke zeeën in Europa. Doelstelling van KIMO is bestaande verontreinigingen uit de zeeën verwijderen, nieuwe verontreiniging voorkomen en de zeeën in goede conditie doorgeven aan komende generaties. Het Fishing for Litter project in de Eemshaven wordt financieel ondersteund door Groningen Seaports, de provincie Groningen, RWS Noord-Nederland, SITA en Veem & Factor.
Provincie:
Tag(s):