donderdag, 9. augustus 2007 - 21:42

Avondvluchten F-16 jachtvliegtuigen

Volkel

F-16 jachtvliegtuigen van de vliegbasis Volkel vliegen op maandag 13 en dinsdag 14 augustus hun oefeningen bij duisternis. Om geluidhinder zoveel mogelijk te beperken worden na 22.00 uur geen zogenoemde doorstarts gemaakt. De vliegtuigen eindigen hun vlucht dan direct na de landing. De extra avondvluchten zijn noodzakelijk om vliegers voor te bereiden op operaties in het buitenland waarbij ook veel in duisternis wordt gevlogen. Dit heeft het ministerie van Defensie donderdag bekendgemaakt.

Op dinsdagavond 21 augustus is de Brabantse basis langer open voor vliegverkeer om terugkerende F-16’s uit Afghanistan te ontvangen. De toestellen uit missiegebieden worden geregeld gewisseld om op hun thuisbasis groot onderhoud te krijgen.

Het is niet gebruikelijk om in de zomermaanden in de avond te vliegen, maar als het voor de operationele getraindheid van vliegers nodig is, wordt het wel gedaan. In het verleden zijn avondvluchten in de zomer meermalen uitgevoerd om F-16 vliegers die naar Afghanistan werden uitgezonden extra voor te bereiden.

Volkel is op dit moment met ongeveer honderd militairen en zes F-16’s ook actief in Afghanistan. Vanaf de vliegbasis Kandahar neemt het detachement deel in de ondersteuning van Nederlandse en ISAF-grondtroepen in Afghanistan.
Provincie:
Tag(s):