donderdag, 24. mei 2007 - 17:20

Banenverlies bij Smurfit-karton

"De vakbond CNV Papier en karton wil al het mogelijke doen om persoonlijke gevolgen te beperken. In Oude Pekela zie ik daarvoor nog mogelijkheden gezien de beperkte omvang van de ingreep. Maar in Bergen op Zoom valt de bittere pil amper te verzachten." Zo reageert vakbondsbestuurder Heino Smedes op de aankondiging donderdagmiddag van Smurfit Kappa Board Packaging (kartonnage) dat in Oude Pekela 10 fte en in Bergen op Zoom maar liefst ruim 38 fte zullen verdwijnen.

Omdat de resultaten in de productie van massief karton al geruime tijd onder druk staan wil Smurfit Kappa nu het productieproces in de twee fabrieken aanpassen. Bij Smurfit Kappa GSF in Oude Pekela wil bestuurder Smedes van CNV Papier en karton toch zeker proberen om de verplicht vertrekkende mensen daar in de regio onder te brengen. "Er zijn daar nog meer Smurfit-vestigingen waar ik zeker contact mee ga zoeken. Van werk naar werk bemiddelen zich ik als mogelijkheid. En ik ga me daar ook hard voor maken. Bij Smurfit Kappa Trimbach in Bergen op Zoom gaat het met ruim 38 fte toch om bijna 40 procent van werknemers dat ten prooi valt aan de reorganisatiedrang van de werkgever. Die klus wordt veel lastiger."

De reorganisatieplannen van Smurfit Kappa Solid Board Packaging treffen niet alleen Nederland. Ook in het Verenigd Koninkrijk en in België wordt gereorganiseerd. Smedes: "De druk van aandeelhouders doet zich ook hier gelden. Die willen een hoger rendement."

Smedes verwacht dat de reorganisatie na de zomer vorm krijgt. "Vanmiddag zijn de medewerkers en de ondernemingsraad ingelicht. Die laatste moet nog advies uitbrengen. Veel blijheid verwacht ik niet."
Provincie:
Tag(s):