woensdag, 18. april 2007 - 20:00

Bewijst voor gunstig effect visolie op ADHD-kind

Amsterdam

Een nieuwe studie versterkt het bewijs dat kinderen met ADHD-symptomen profijt kunnen hebben van omega-3 visolie. Resultaten van de grootste, klinische studie in zijn soort met omega-3 en omega-6 laten
zien dat suppletie met vetzuren de symptomen van ADHD kan verlichten. Deze uitkomsten dragen bij aan het toenemend bewijs dat voedingsinterventie kinderen met problemen als aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit direct kan helpen.

De studie omvatte 132 kinderen in de leeftijd van 7 tot 12 jaar met ADHD symptomen. Het actieve vetzuur dat gebruikt werd was eye q, dat al eerder belangrijke vooruitgang liet zien bij kinderen in andere baanbrekende onderzoeken naar leervaardigheid.

In de eerste 15 weken verdeelden de Australische onderzoeker de kinderen in drie groepen. Eén groep nam eye q, de tweede groep nam eye q en een multivitaminen/mineralen supplement, terwijl de derde groep een placebo met palmolie kreeg. Na 15 weken werd een cross-over gedaan en kregen alle deelnemende kinderen eye q en de multivitaminen/mineralen.

'De resultaten ondersteunen die van andere studies, die verbeteringen te zien gaven in ontwikkelingsproblemen die symptomatisch voor ADHD zijn, met suppletie van meervoudig verzadigde vetzuren. Deze vetzuren zijn daarmee mogelijk een zinvolle aanvulling op de behandeling van sommige kinderen' aldus de leider van het onderzoek, Dr. Natalie Sinn.
'Belangrijk is dat de kernsymptomen van hyperactiviteit, impulsiviteit en
aandachtsproblemen gemiddeld verbeterde van de bovenste klinische schaal op de Conners'

ADHD Index naar de mild klinische na 30 weken van suppletie'.
De belangrijkste resultaten, vermeld in het Amerikaans peer-reviewed tijdschrift, waren:

- Aan het eind van de 30 weken durende studie zag haast de helft van de kinderen, die eye q tijdens de hele studie innamen, belangrijke verminderingen in de kern ADHD-symptomen aandachtsproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit.

- Nadat de placebogroep overstapte naar het gecombineerde oliesupplement voor een periode van 15 weken, lieten zij belangrijke verbeteringen zien in de scores die de ouders hen gaven op het gebied van gedrag en aandacht.

- De oorspronkelijke eye q groep liet een voortdurende verbetering zien, na nog eens 15 weken van inname van het gecombineerde oliesupplement, in cognitieve problemen, aandachtsproblemen, rusteloosheid, impulsiviteit en hyperactiviteit.

- De inname van een multivitaminen/mineralen supplement liet geen toegevoegde waarde zien voor ADHD-symptomen. Dit geeft aan dat de vetzuren belangrijker zijn.

- De bevindingen geven een indicatie dat de effecten van behandeling met omega-3 en omega-6 vergelijkbaar zijn met de gemiddelde effecten van behandeling met stimulerende medicijnen (volgens gepubliceerde studies) op basis van de beoordeling door de ouders van het gedrag.

'Het gemiddeld effect dat in de huidige studie gezien werd over een periode van 15 weken is vergelijkbaar met de resultaten uit een meta-analyse van studies naar medicatie(7)', gaf Dr. Sinn als commentaar.
'De symptomen bleven verbeteren na de 15 weken van suppletie' .
Categorie:
Tag(s):