woensdag, 19. december 2007 - 8:56

Bouw patrouilleschepen in Nederlandse handen

Den Haag

Thales Nederland, Schelde Marinebouw en het ministerie van Defensie ondertekenen donderdag 20 december contracten voor de bouw van vier patrouilleschepen voor de Koninklijke Marine. De patrouilleschepen worden ingezet in kustgebieden bij militaire operaties op en vanuit zee.

Het eerste patrouilleschip zal volgens planning eind 2010 worden opgeleverd. Het project is goed voor de Nederlandse werkgelegenheid; met de bouw zijn 1500 manjaren werk gemoeid.

Namens het ministerie van Defensie ondertekent directeur Lex Hendrichs van de Defensie Materieel Organisatie de contracten. Voor Thales Nederland is directeur Adri Blokhuis aanwezig en algemeen directeur Hein van Ameijden tekent namens Schelde Marinebouw. Het gaat om drie verschillende overeenkomsten voor de ontwikkeling en de bouw van het scheepsplatform, de mastconstructie en bijbehorende sensor- en communicatieapparatuur.

De patrouilleschepen worden 108 meter lang en zestien meter breed. Elk schip biedt accommodatie voor vijftig bemanningsleden en veertig opstappers, zoals een helikopter detachement, een medisch team of hulpverleningstroepen. Daarnaast biedt het schip capaciteit voor honderd evacués. Ter ondersteuning zijn twee grote rubber boten (RHIB’s) en één NH90 helikopter aan boord. De schepen worden voorzien van de revolutionaire SMILE zoekradar en de SEASTAR oppervlakteradar.
Categorie:
Tag(s):