donderdag, 1. november 2007 - 9:19

Bruine beer van prins Hendrik keert terug naar Het Loo

Apeldoorn

Vanaf 7 november aanstaande is de bruine beer die in vroeger tijden de zitkamer van prins Hendrik sierde als vloerkleed, weer in volle glorie te zien op Paleis Het Loo.Nadat in 2004 Paleis Soestdijk leeg kwam te staan konden enkele bijzondere objecten, die van Paleis Het Loo afkomstig waren, terugkeren naar hun oorspronkelijke plek.

Zo lag in de huisbioscoop van Soestdijk de vacht met de kop van een grote bruine beer die prins Hendrik (1876-1934) in zijn zitkamer op Het Loo als vloerkleed gebruikte. Doordat de berenhuid in matige conditie was, kon hij niet direct na aankomst op Het Loo in prins Hendriks zitkamer worden neergelegd. De noodzakelijke restauratie werd uitgevoerd in het restauratieatelier ICAT te Cruquius, bij Haarlem.

De kosten voor de restauratie van de beer werden gedragen door het afvalrecyclingbedrijf VAR te Wilp-Achterhoek, onder meer uit de verkoopopbrengst van het boekje Kerstmis aan het Hof, dat dit bedrijf speciaal voor Paleis Het Loo heeft uitgegeven.

De berenvacht vormt tezamen met andere exotische jachttrofeeën, zoals een opgezette krokodil, luipaardvel en olifantspoten, het traditionele decor voor een herenkamer van omstreeks 1900. Het is overigens niet bekend of de echtgenoot van koningin Wilhelmina de beer zelf heeft geschoten.
Provincie:
Tag(s):