woensdag, 12. september 2007 - 15:06

Cohen stuurt brief aan minister over verkoop Paddo's

Amsterdam

Burgemeester Cohen van de gemeente Amsterdam heeft de minister van volksgezondheid een brief gestuurd over het beleid ten aanzien van paddo’s en smartshops. In de brief staat te lezen dat de GGD na aanleiding van ernstige paddogerelateerde incidenten een rapportage heeft opgesteld.

Dit rapport is ook aan de minister overgedragen. De GGD heeft kunnen vaststellen dat aantal ambulanceritten van personen met gezondheidsklachten naar aanleiding van paddogebruik behoorlijk is toegenomen vooral onder de groep jonge buitenlandse toeristen.

Volgens de GGD gebruikt juist deze groep de paddo’s anders dan Nederlandse gebruikers. In zoverre lijkt deze afwijking in incidenten ten opzichte van de landelijke trend verklaarbaar als een meer typisch Amsterdams probleem. Landelijk is de discussie al gaande of de verkoop van paddo's in het geheel moet worden verboden.

De gemeente Amsterdam overweegt in navolging van steden als Venlo, Maastricht en Breda, de smartshops aan een vergunning te binden. In de vergunning kunnen voorschriften worden opgenomen, met name over de wijze van verkoop van paddo's en de daarop betrekking hebbende voorlichting.

De burgemeester noemt in de brief diverse eisen voor verkoop zoals voorlichting over de effecten van diverse soorten paddo's en omstandigheden waarin de paddo's geconsumeerd worden. Verder wil Cohen graag dat er een termijn wordt ingesteld van bijvoorbeeld drie dagen tussen informeren en daadwerkelijk aanschaffen. Dit wijkt af van de overige gemeenten.
Provincie:
Tag(s):