woensdag, 11. juli 2007 - 18:38

Container-terminal Maasvlakte II bekend

Rotterdam

De eerste containerterminal op de tweede Maasvlakte zal door het consortium World Gateway'-consortium worden gerealiseerd. Dat heeft het havenbedrijf woensdag bekend gemaakt.

Maasvlakte 2 zal worden geëxploiteerd door een combinatie van terminal operator DP World en vier rederijen: New World Alliance (MOL, Hyundai en Neptune Orient Lines/APL) en CMA CGM. Dit 'Rotterdam World Gateway'-consortium deed het beste voorstel.

De terminal krijgt een capaciteit van ca. 4 miljoen TEU (standaardmaat voor containers) en wordt in 2013 operationeel. President-directeur Hans Smits van het Havenbedrijf: "In de procedure zijn meerdere factoren tegen elkaar afgewogen, van financiën tot duurzaamheid. Met deze manier van aanbesteden hebben we een uitstekend resultaat geboekt. We zijn zeer tevreden met deze winnaar."

Aan het eind van dit jaar verwacht het Havenbedrijf bekend te kunnen maken welk consortium van aannemers Maasvlakte 2 gaat aanleggen. De landaanwinning kost in totaal zo'n ¤ 3 miljard. Op dit moment lopen tal van vergunningprocedures. Start aanleg is gepland voor medio 2008. Tot in 2013 de eerste container over de kade gaat op Maasvlakte 2, kan de containersector nog groeien in het bestaande havengebied. Zo komt volgend jaar de Euromax-terminal in gebruik met een totale capaciteit van ongeveer 3 miljoen TEU. In deze terminal neemt een combinatie van de rederijen Cosco, 'K'-Line, Yang Ming en Hanjin deel.
Provincie:
Tag(s):