zaterdag, 15. september 2007 - 18:07

De hersenen te kijk

Nijmegen

Vrijdag 28 september viert het F.C. Donderscentrum zijn eerste lustrum met een grote publieksmanifestatie De hersenen te kijk.De populaire ‘lama’ Ruben Nicolai leidt een talkshow met Nijmeegse neurowetenschappers, er is een damwedstrijd tussen Ton Sijbrands en een dammer in een scanner, presentaties en een expositie.

Het publiek is welkom voor een speed date met de onderzoekers. Het F.C. Donderscentrum is een instituut van de Radboud Universiteit Nijmegen gespecialiseerd in het in beeld brengen van het brein in actie.

De onderzoekers geven tijdens de speed date toelichting op vragen als: Is het waar dat je niet alleen rechts- of linkshandig kunt zijn, maar ook rechts- of linksbreinig? En wat betekent dat dan? Gebruiken we echt maar 10% van onze hersencapaciteit? Kunnen vrouwen echt slechter kaartlezen dan mannen? Welke bijdrage leveren de neurowetenschappen aan de ontwikkeling van het onderwijs? Kunnen medici over een paar jaar aan de hand van uw hersenbeelden vertellen wat uw kansen op het ontwikkelen van een hersenziekte zijn? Kunnen neurowetenschappers bijdragen aan de ontwikkeling van Brain Computer Interfaces, zodat u met uw hersenen zonder tussenkomst van ledematen machines kunt aansturen?

De publieksmanifestatie bestaat verder uit:
* een expositie over de meest intrigerende breinfeiten
* presentaties in de verschillende labs, waaronder het babylab
* een live verbinding met de splinternieuwe, sterkst beschikbare hersenscanner
* een damwedstrijd tussen Ton Sijbrands - ex-wereldkampioen dammen en huidig wereldrecordhouder blindsimultaan dammen – en een tegenstander in de Nijmeegse MRI-scanner.

Ruben Nicolai van de Lama’s zal als presentator optreden in een aantal talkshows met neurowetenschappers en hij zal de prijsuitreiking van een foto- en tekenwedstrijd onder middelbare scholieren voor zijn rekening nemen. Nijmeegse scholieren hebben werkstukken gemaakt met als opdracht: kunst en het brein.

Sinds 2002 doet het Nijmeegse F.C. Donderscentrum onderzoek naar de werking van ons meest complexe orgaan: de hersenen. Het F.C. Donderscentrum heeft zich de eerste vijf jaar van zijn bestaan bewezen met hoogwaardig en baanbrekend neurowetenschappelijk onderzoek. Enerzijds door de regelmatige stroom publicaties in wetenschappelijke tijdschriften, anderzijds ook door activiteiten voor een breed publiek, zoals publieksdebatten in Lux Nijmegen en Paradiso Amsterdam.

Door te kijken naar het brein in actie begrijpen de onderzoekers steeds beter hoe wij waarnemen, denken, voelen en onthouden met de miljarden zenuwcellen in onze hersenen. Belangrijke vragen zijn hoe wij leren, informatie verwerken en hoe de hersenen zich aanpassen en veranderen. Naast onderzoek naar het normale brein, doen het Nijmeegse instituut ook onderzoek naar de hersenprocessen bij bij patiënten die bijvoorbeeld een herseninfarct hebben gehad of lijden aan afasie.

Het F.C. Donderscentrum heeft de beschikking over de allernieuwste technieken om het brein in beeld te brengen. Zo werd eind augustus een nog sterkere MRI-scanner in gebruik genomen. Deze 7 Tesla-scanner – die op Universiteit van Duisburg-Essen staat, geeft de onderzoekers een nog veel gedetailleerder beeld van de menselijke hersenen.

Ook het EEG-babylab, waar men onderzoek doet naar de taalontwikkeling bij Nederlandse baby's en peuters met als doel een beter begrip van de manier waarop kinderen taal leren, is gehuisvest in het F.C. Donderscentrum .
Provincie:
Tag(s):