dinsdag, 21. augustus 2007 - 12:21

De vogel gevlogen, kunstwerk vernield

Mijdrecht

Op 14 augustus jl. heeft de gemeente een melding ontvangen van diefstal van het bronzen beeld "Roerdomp in paalhouding". Het beeld van de kunstenaar Theresia van der Pant, heeft gestaan in het parkje op de hoek Midrethstraat en Hoofdweg in Mijdrecht. Het beeld is in opdracht van de voormalige gemeente Mijdrecht gemaakt en in september 1960 onthuld. De gemeente heeft van de diefstal aangifte gedaan bij de politie.

De sokkel van “Roerdomp in paalhouding� staat nog overeind, evenals de klauwen van de vogel. Zo'n 10 cm vanaf de sokkel is het beeld bij de beide poten afgezaagd. Het gestolen beeld is 106 cm hoog. Dit is het tweede bronzen beeld dat in De Ronde Venen is ontvreemd. Vorig jaar is het beeld "Spelende kinderen" gestolen, eveneens een bronzen beeld. Dit beeld van de kunstenaar José Pirkner heeft bij de vijver van basisschool St. Jozef in Vinkeveen gestaan.

Inmiddels kan er niet meer gesproken worden over een incident. Binnen vier maanden is "Roerdomp in paalhouding" het derde kunstwerk in De Ronde Venen dat beschadigd is. De andere twee werken zijn: "San Pedro" in Wilnis en het "Monument voor het wassende en wijkende water" in Mijdrecht. In alle gevallen ontbreekt van de daders ieder spoor.
Provincie:
Tag(s):