vrijdag, 15. juni 2007 - 10:18

DNA-vergelijking lost 2 oude zedenzaken op

Leeuwarden

Twee ernstige zedenmisdrijven, gepleegd in 1995 en 2003, lijken te zijn opgelost dankzij vergelijking van DNA-materiaal van een verdachte en een veroordeelde met opgeslagen dadersporen in de DNA-databank van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut).

Op 8 maart 2007 werd een 30-jarige man uit Leeuwarden aangehouden bij een inbraak te Burgum. Tijdens een doorzoeking in zijn woning werd vervolgens een laptop aangetroffen die van diefstal afkomstig bleek; deze laptop was in oktober 2006 gestolen uit een bedrijfspand in Leeuwarden.
In dat pand werden destijds dadersporen veiliggesteld waarvan het DNA-profiel werd opgeslagen in de DNA-databank van het NFI. Aangezien de man werd verdacht van de diefstal van de laptop werd van hem celmateriaal afgenomen voor vergelijking met opgeslagen daderprofielen in de databank.

Behalve een groot aantal hits voor inbraken en diefstallen bleek er een hit met een profiel betreffende een verkrachting gepleegd in de nacht van 26 op 27 december 1995 te Leeuwarden. In die nacht werd een destijds 21-jarige vrouw in de slaapkamer van haar woning verkracht door een insluiper.
De verdachte - die in voorarrest zit - heeft dit feit inmiddels bekend. Op 21 juni a.s. om 14.30 uur staat hij terecht voor de meervoudige kamer van de rechtbank Leeuwarden voor verkrachting en voor elf inbraken en diefstallen, gepleegd in de periode 2002 tot en met 2007 in Leeuwarden, Warten, Burgum, Sint Jacobiparochie en Paterswolde.

Op 6 maart 2007 werd in het kader van de wet ‘afname DNA bij veroordeelden’, het DNA-profiel van een 30-jarige man uit Assen die op dat moment een straf uitzat in Veenhuizen, in de databank van het NFI opgenomen en vergeleken met opgeslagen profielen. Hieruit ontstond een hit met sporen van een ernstig zedendelict dat op 1 december 2003 plaats had gevonden in Leeuwarden.

Een destijds 11-jarige jongen werd op straat (Het Vliet) aangesproken door een man die de jongen meevoerde naar een stille plek waar deze onder bedreiging sexuele handelingen moest ondergaan. De man liet hem daarna gaan. De verdachte, die het feit ontkent, is op 21 mei jl. aangehouden in de penitentiaire inrichting te Veenhuizen en zit in voorlopige hechtenis. Er is nog geen zittingsdatum bekend. Het feit waarvoor de man vastzat in Veenhuizen betrof overigens geen zedendelict.
Provincie:
Tag(s):