vrijdag, 3. augustus 2007 - 16:34

Dode na gebruik verontreinigde cocaïne

Utrecht

Door het gebruik van verontreinigde cocaïne is deze week een gebruiker overleden. Het witte poeder bleek te zijn vervuild met atropine, zo meldt het Trimbos-instituut vrijdag. Het onderzoeksinstituut kan verder geen mededelingen doen over de identiteit van het slachtoffer, zo laat een woordvoerder weten.

De cocaïne die bij het slachtoffer werd aangetroffen, bleek te zijn vervuild, een autopsie zal moeten uitwijzen of dit ook daadwerkelijk de doodsoorzaak is, zo laat drugsonderzoeker Peter van Dijk weten.

Op dit moment is er de bevestiging dat er cocaïne met atropine in Nederland is aangetroffen. Daarnaast zijn er vanuit het hele land meerdere incidenten met cocaïne gemeld die sterk duiden op verontreiniging met atropine. Het betroffen personen die onwel waren geworden na gebruik van cocaïne. Het vermoeden bestaat dat zij ook verontreinigde cocaïne hebben gebruikt. Onderzoek zal moeten uitwijzen of de drug met atropine is verontreinigd, aldus Van Dijk. Cocaïne met atropine is afgelopen week al aangetroffen in Italië, waar diverse gebruikers in het ziekenhuis zijn opgenomen.

De meldingen komen uit diverse regio's in Nederland. Eind 2004 en eind 2005 deed zich een vergelijkbare situatie voor in Nederland waarbij meer dan twintig cocaïnegebruikers ernstig ziek werden.

Atropine werkt als tripmiddel, het geeft (extreme) rusteloosheid, gezichts- en gehoorshallucinaties en kan de hartslag onregelmatig maken. Ook veroorzaakt het een verwijding van de pupillen en een verminderde zweetproductie. Bij een overdosis atropine worden de volgende symptomen waargenomen: gezichts- en gehoorshallucinaties, rusteloosheid en gedaald bewustzijn (tot bewusteloosheid). In het uiterste geval leidt dit tot een dodelijke afloop als gevolg van ademhalingsstoornissen en hartritmestoornissen.

Het Trimbos-instituut raadt zeker op dit moment elk gebruik van cocaïne af.
Provincie:
Tag(s):