donderdag, 6. september 2007 - 17:00

Eerste controles met onopvallende motor

Regionaal

Met ingang van zaterdag 1 september controleert de politie in Gelderland-Zuid met behulp van een onopvallende motor op niet handsfree bellen. Dat deze controles niet voor niets zijn, blijkt al uit de resultaten van de afgelopen dagen.

Er werd dagelijks enkele uren - verspreid over de hele regio - gecontroleerd. Tijdens de controles zijn inmiddels 43 bekeuringen uitgedeeld aan bestuurders die belden met hun mobiele telefoon. Onder hen zeven vrachtwagenchauffeurs.

Sinds maart 2002 is het bestuurders van motorvoertuigen verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden. Jaarlijks worden bijna 120.000 bekeuringen uitgeschreven wegens overtreding van het verbod. Desondanks wordt het verbod nog onvoldoende nageleefd. Naar schatting gebeuren er per jaar landelijk zeshonderd ongevallen met letsel als gevolg van rijdend bellen. Daarom hebben het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) en de Raad van Hoofdcommissarissen tot deze aanpak besloten. Voor de uitvoering zijn aan alle politieregio’s en het KLPD motoren en extra middelen verstrekt.

Het verbod geldt voor bestuurders van een motorvoertuig, bromfiets of brommobiel. Handsfree bellen is overigens ook gevaarlijk, maar wel toegestaan, evenals handheld bellen op de fiets. De hoogte van de bekeuring voor handheld bellen bedraagt 130 euro, voor bestuurders van bromfietsen 90 euro.
Provincie:
Tag(s):