dinsdag, 15. mei 2007 - 19:56

Eindhovense milieuzone voor schoon vrachtverkeer

Eindhoven

De Gemeente Eindhoven neemt maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Eén daarvan richt zich op het vrachtverkeer. Deze groep heeft namelijk veel invloed op de luchtkwaliteit in de stad. Daarom wil Eindhoven een milieuzone invoeren waar alleen schone vrachtwagens mogen komen.

Vrachtwagens moeten aan bepaalde eisen voldoen. De ‘Euronorm’ geeft aan welke milieueisen voor een vrachtwagen gelden, bijvoorbeeld voor de uitstoot van fijn stof. De normen zijn de laatste jaren steeds strenger geworden. Hierdoor zijn nieuwe vrachtwagens veel schoner dan oude. Een vrachtwagen uit 1990 stoot bijvoorbeeld meer dan twintig keer zoveel schadelijke stoffen uit dan een nieuwe. Volgens de gemeente is dat alle reden om juist de oude vrachtwagens uit de stad te houden, of van een roetfilter te voorzien.

Op dit moment onderzoekt de gemeente waar de milieuzone het beste kan worden aangelegd. Natuurlijk staat de zone niet op zichzelf; de totale distributie en doorstroming wordt bekeken. De gemeente wil bijvoorbeeld samen met het bedrijfsleven kijken of de bevoorrading van winkels en horecavoorzieningen beter kan. Zo wordt niet alleen de luchtkwaliteit aangepakt, maar ook de bereikbaarheid en leefbaarheid van de stad verbeterd.
Provincie:
Tag(s):