donderdag, 20. december 2007 - 23:17

Europese avontuur AZ voorbij

(Elfvoetbal) Aan de imposante reeks van 32 ongeslagen thuiswedstrijden van AZ in Europa is een einde gekomen. De Alkmaarders leden in de tweede ronde van de UEFA Cup op eigen bodem een 3-2 nederlaag tegen Everton en aangezien FC Nürnberg met 3-1 won bij Larissa, betekende dat het einde van het Europese avontuur.

Het duel kon haast niet slechter beginnen met de goal van Andrew Johnson namens Everton amper twee minuten na het eerste fluitsignaal. David Mendes da Silva greep veel te zwak in na een inworp van de zijkant, waardoor keeper Boy Waterman in de korte hoek verrast kon worden. Hij had tot op dat moment nog geen enkel balcontact gehad.

AZ herstelde zich vervolgens snel. De veel bekritiseerde spits Graziano Pellè wist zich, na een inspeelbal van Gretar Steinsson, handig te ontdoen van zijn directe tegenstander en vond knap de verre hoek: 1-1. Na de gelijkmaker gooide AZ de schroom van zich af en kreeg het hier en daar wat kansjes. Ruud Vormer zag een afstandschot net over het doel van keeper Stefan Wessels heen zeilen, terwijl een schot van Sebastien Pocognoli, na een kaats met Pellè, op het laatste moment werd geblokt.

Nog voor rust, en enigszins tegen de verhouding in, produceerden de Toffees de tweede Engelse treffer. Een corner belandde via Johnson in de Alkmaarse zestien, waarna verdediger Philip Jagielka uit een rebound raak kopte: 1-2.

In de tweede helft was AZ gezien het spelbeeld de bovenliggende partij, alhoewel er nauwelijks echte grote kansen te bespeuren waren. De 2-2 van Kew Jaliens (foto) kwam dan ook uit de lucht vallen. Uit een corner van de ingevallen Julian Jenner klopte hij verdediger Joleon Lescott in de lucht en vond fraai de verre hoek.

Ondanks de alles-of-niets slotfase van AZ, trainer Louis van Gaal bracht de aanvallend ingestelde Mounir el Hamdaoui ook nog binnen de lijnen, bleek de thuisploeg niet in staat de muur van Everton te slechten. Vlak voor tijd was het invaller James Vaughan, die uit de rug van Mendes da Silva een dieptepass in één keer langs Waterman werkte en zo een einde maakte aan het Europese avontuur van AZ dit seizoen alsmede de indrukwekkende reeks van 32 ongeslagen duels op eigen bodem.