woensdag, 7. november 2007 - 9:08

Flink aantal advocaten overweegt te stoppen

Groningen

Een meerderheid van de advocaten overweegt te stoppen of minder tijd in de rechtsbijstand te steken als de kabinetsplannen over het stelsel van gefinancierde rechtsbijstand doorgaan. Dat blijkt uit onderzoek van de SP en de Vereniging Sociale Advocatuur Nederland (VSAN).

De toegang tot het recht wordt volgens de advocaten onvoldoende gewaarborgd en er heerst onvrede over het functioneren van de Raad voor de Rechtsbijstand.

In een jaar waarin al sociaal advocatenkantoren failliet zijn gegaan, kondigde het kabinet forse bezuinigingen aan op de rechtsbijstand. Reden voor de SP om een onderzoek te houden onder tientallen sociaal advocaten in Nederland. Zes op de tien ondervraagden overweegt de activiteiten op het gebied van de rechtsbijstand te beëindigen of te verminderen wanneer de tarieven worden bevroren.

Meer dan de helft van de advocaten geeft aan dat er nauwelijks is rond te komen van het bieden van gefinancierde rechtsbijstand alleen. Soms wordt 7 uur vergoed, terwijl de advocaat er ongeveer 20 uur werk aan heeft gehad. Met name in het familierecht (bijvoorbeeld echtscheidingen) is dit een probleem.

SP tweede Kamerlid Jan de Wit: 'De antwoorden en reacties van de advocaten geven aan dat men zich grote zorgen maakt, en dat het stelsel nu al minimaal is. En toch worden bezuinigingen aangekondigd. De toegang tot de rechter mag niet exclusief worden voor wie een advocaat van meer dan 200 euro per uur kan betalen. Rechtsbijstand is een groot goed, en moet gewaarborgd blijven.'
Provincie:
Tag(s):