maandag, 18. juni 2007 - 9:45

Gratis of goedkoop openbaar vervoer voor forenzen

Den Haag

Vanaf juni 2007 starten op negen plaatsen in Nederland experimenten met gratis of goedkoper openbaar vervoer voor forenzen. Met de projecten wil staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat het OV als serieus alternatief voor het woon-werkverkeer inzetten.

Dit gebeurt door op de belangrijkste fileknelpunten gratis of goedkoop OV (GOV) aan te bieden aan de forens die uit de auto in de bus stapt.

De experimenten zijn onderdeel van het programma ‘filevermindering op de korte termijn’. Een eerdere proef met gratis OV startte een half jaar geleden in de regio Rotterdam. De nieuwe projecten vinden plaats in de regio Utrecht, op Schiphol, in Nijmegen, Maastricht, Enschede, Eindhoven, Zwolle, Amersfoort en in Waterland.

De aanvragen voor deelname aan de experimenten moesten passen in één van de volgende ‘formules’: probeerkaart OV en tijdelijk gratis OV. Bij de probeerkaart wordt een verhuizing of nieuwe baan aangegrepen om mensen te verleiden het openbaar vervoer te gebruiken, door het een periode gratis aan te bieden. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat draagt in totaal 4,65 miljoen euro bij aan de experimenten. De bijdrage is maximaal 50% en is onderdeel van het budget van het programma filevermindering op de korte termijn. De looptijd varieert per pilot. In 2008 worden de experimenten geëvalueerd op de effecten op de doorstroming.
Categorie:
Tag(s):