dinsdag, 4. december 2007 - 21:57

Grote consternatie bij oefening in zorgcentrum

Goes

De oefening die afgelopen weekend in zorgcentrum Rehoboth plaatsvond is anders verlopen dan aanvankelijk werd gedacht. Het scenario was dat een woning in het appartementencomplex in brand stond door kortsluiting in het koffiezetapparaat. Er was een bewoner en zijn kleinzoon in het appartement die allebei verwondingen opliepen.

Door het personeel (BHV-ers) van het zorgcentrum werd adequaat gereageerd en direct alarm geslagen. Hierbij werd naar 112 gebeld met de melding dat er daadwerkelijk brand was. Ook omstanders belden alarmcentrale bij het zien van de rook.

De centrale alarmeerde in eerste instantie een autoladder en tankautospuit. Na een halve minuut werd al opgeschaald naar middelbrand en later zelfs naar grote brand.

Pogingen van de oefenleiders om de alarmcentrale te bellen mislukte aanvankelijk, zodoende kwamen er naast een ambulance, drie tankautospuiten, een autoladder en diverse politie-eenheden ter plaatse.

De brand werd uiteindelijk geblust en de gewonden werden na eerste hulp, overgedragen aan het ambulancepersoneel.

Tijdens de oefening zijn diverse leerpunten naar voren gekomen. Niet alleen het uitschakelen van de brandmeldcentrale is belangrijk, ook het waarschuwen van de alarmcentrale op het moment dat de rookmachine aangaat is een punt. De centrale was op de hoogte van de oefening, maar niet dat er met rook werd geoefend.

Al met al kunnen de bewoners zich veilig wanen in het zorgcentrum. Als er
écht iets is, reageren de BHV-ers adequaat en de brandweer is snel ter plaatse.
Provincie:
Tag(s):