dinsdag, 20. november 2007 - 21:53

Het verhaal van de zussen die Bergen-Belsen hebben overleefd

Westerbork

Zondag om 14.00 uur vertellen Fanny Heymann en haar zus Esther Maas-Heymann in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over de ervaringen die zij als kinderen moesten ondergaan in Bergen-Belsen.

De vader en moeder van Fanny en Esther vluchtten met hun twee dochters en twee zoons in 1937 vanuit Frankfurt am Main naar Nederland en gingen in Amsterdam wonen. In 1943 werd het gezin naar kamp Westerbork gebracht en in 1944 naar Bergen-Belsen gedeporteerd. De vader van Fanny en Esther is in Bergen-Belsen omgekomen. In 1945 zijn moeder en kinderen nogmaals op transport gezet. In Magdeburg, Oost-Duitsland kwam de trein tot stilstand. 700 zieke en uitgeputte mensen bleven na de vlucht van de Duitse SS bewaking in de trein achter. Fanny en Esthers moeder is daar vlak na de bevrijding gestorven en begraven. Esther heeft met haar broer toen tijdelijk de zorg voor de andere kinderen op zich genomen. De vier kinderen zijn toen met de trein naar Nederland gekomen en bij verschillende gezinnen ondergebracht. Eén broer is op zijn veertiende naar Israël vertrokken.

De plek waar de moeder van Fanny en Esther begraven ligt is een aantal jaren geleden bekend geworden. Haar naam was onjuist gespeld en de begraafplaats was tijdens de DDR periode als voetbalveld gebruikt. Inmiddels is de begraafplaats in ere hersteld.

Fanny Heymann en Ester Maas-Heymann zijn op zondag om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork om hun verhaal te vertellen. De toegang is inbegrepen bij de entree voor het museum.
Provincie:
Tag(s):