dinsdag, 23. oktober 2007 - 15:17

Hirsch Ballin: factoren radicalisering complex en veelvoudig

Den Haag

Sociaal-economische problemen of een gebrek aan politieke betrokkenheid kunnen leiden tot radicalisering. Maar het gaat volgens minister Hirsch Ballin te ver om een oorzakelijk verband te leggen. Dit heeft het ministerie van Justitie dinsdag bekendgemaakt.

Het kabinet trekt de komende vier jaar 28 miljoen euro uit om de toenemende radicalisering onder moslims en rechts-extremisten te bestrijden. Dat geld gaat vooral naar gemeenten, die een grote rol krijgen bij de aanpak.

In zijn openingstoespraak bij een internationale conferentie in het Vredespaleis in Den Haag over de aanpak van radicalisering riep Hirsch Ballin wetenschappers, beleidsmakers en politici dinsdag op te waken voor versimpelde redeneringen en verklaringen.

De factoren die tot radicalisering leiden, zijn volgens hem complex en veelvoudig.
Het internet speelt volgens Hirsch Ballin een belangrijke rol bij de verspreiding van radicale gedachten, het kweken van solidariteit en het delen van strijdmethodes.

De minister beschouwt radicalisering als een proces waarbij individuen de samenleving diepgaand willen veranderen en in toenemende mate bereid zijn extreme middelen te gebruiken om hun doelen te bereiken. De conferentie, een initiatief van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken, is bedoeld om ervaringen en kennis te delen.
Provincie:
Tag(s):