vrijdag, 19. oktober 2007 - 10:17

Kunstroof opgelost

Den Haag

Een rechercheteam van Politie Haaglanden heeft in samenwerking met het Openbaar Ministerie een 48-jarige Zoetermeerder aangehouden. Een reeks kunstroven in de regio Haaglanden lijkt daarmee te zijn opgelost. Dit heeft de politie bekendgemaakt.

De politie kreeg in juli van dit jaar een melding binnen van een medewerkster van Pulchri Studio, kunstenaarsvereniging met galerie in Den Haag. Zij had ontdekt dat op een verkoopsite op internet gestolen werken te koop werden aangeboden. Uit onderzoek bleek dat deze werken uit de studio afkomstig waren.

Het rechercheteam arrangeerde in nauwe samenwerking met het Openbaar Ministerie een pseudokoop. Politieagenten deden zich voor als geïnteresseerde kopers van een schilderij en konden dinsdag 14 augustus, op het moment dat de verkoper een schilderij aanbood, de man aanhouden. De verdachte zit in voorlopige hechtenis. Hij moet zich medio november voor de rechter verantwoorden.

De verdachte heeft bekend de kunstvoorwerpen te hebben gestolen en ze ook te verhandelen. Het behalen van financieel gewin lag volgens verdachte als motief hieraan ten grondslag.
De verdachte heeft ook bekend zich sinds lange tijd met kunstroof bezig te hebben gehouden. Bij een huiszoeking in de woning van de Zoetermeerder troffen politieagenten meer dan honderd gestolen schilderijen en beelden aan.

De Zoetermeerder had kunstwerken van onder andere Pepijn van den Nieuwendijk, Jurjen de Haan, Niels Jansen, Barbera Perquin en Vittorio Roerade in zijn bezit. De kunstvoorwerpen worden geretourneerd aan de rechtmatige eigenaars.
Provincie:
Tag(s):