dinsdag, 19. juni 2007 - 9:36

Lekkende tankwagen veroorzaakt dramatische toestanden

Tholen

Dramatische toestanden maandagavond 18 juni in de buurt van de Postweg te Tholen. Twee auto’s waren tegen elkaar gereden, 10 meter verder zit een fietser bekneld in een aardappelrooier, een tankwagen staat te lekken en een auto heeft een fietser aangereden waardoor de automobilist bekneld is komen te zitten in zijn voertuig. En of dat nog niet alles was, bleek even verderop een fietser met een klein kind te water te zijn geraakt.

Gelukkig maakt dit alles deel uit van de jaarlijkse pelotonsoefening van brandweer Tholen.

Ieder jaar organiseert de Thoolse brandweer een grote pelotonsoefening waaraan ook de politie en ambulancedienst deelnemen. Dit jaar was Tholen het decor van de veelal spectaculaire oefening. Omstreeks 19:00 uur werd de blusgroep Sint-Maartensdijk gealarmeerd voor een aanrijding op de Postweg te Tholen. Direct daarna werd doorgegeven dat enkele personen te water waren geraakt. Hierop werd assistentie gevraagd van het Thoolse duikteam. Ook de ambulancedienst werd ter plaatse gevraagd voor dit ongeval.

Inmiddels was ook een melding binnengekomen van een ongeval op de Ten Ankerweg, het verlengde van de Postweg, waarna de blusgroep Tholen ter plaatse komt. Het betrof hier een kop-staartbotsing en in samenwerking met de ambulancedienst werd de bestuurder van de achterste auto uit zijn voertuig geknipt.


Vervolgens werd de blusgroep van Sint-Annaland gealarmeerd voor een lekkende tankwagen met benzine. Omstanders hebben de chauffeur er op geattendeerd dat er vloeistof uit zijn voertuig ontsnapt. Hij zette hierop zijn voertuig stil, waardoor een tractor met aardappelrooier een noodstop moest maken. Een achteropkomende fietser had dit niet in de gaten en reed de aardappelrooier in. De bestuurder van de tractor zette van schrik de rooier in werking, waardoor de persoon bekneld kwam te zitten in de machine. Voor dit incident werd de blusgroep Sint Philipsland gealarmeerd, die de persoon in samenwerking met ambulancepersoneel uit zijn benarde positie bevrijdde.

Inmiddels gingen de Sint-Annalandse brandweerlieden aan de slag met de lekkende tankwagen. Zij dichtten met speciaal materiaal het lek.
De duikers die gealarmeerd waren om te zoeken naar twee drenkelingen vonden in de sloot de twee personen en droegen deze over aan het ambulancepersoneel. De blusgroep Sint-Maartensdijk was intussen bezig met het bevrijden van de persoon die de fietser had aangereden. Op het dak van de naast de Postweg gelegen kerk van de Gereformeerde Gemeente, waren dakwerkzaamheden aan de gang. De werknemers werden afgeleid door het ongeval en vergaten de brander waar ze mee aan het werk waren, met als gevolg dat het dakbeschot in brand vloog.

De brand sloeg door naar de kerkzaal en de daar aanwezige mensen moesten geëvacueerd worden. Voor deze brand werd de blusgroep Stavenisse gealarmeerd. Zij evacueerden de ruim 150 mensen uit de kerk en blusten de brand. Omstreeks half negen was de oefening ten einde.

Het verkeer werd tijdens de oefenavond in goede banen geleid door verkeersregelaars van de jeugdbrandweer. Een gedeelte van de Postweg en Ten Ankerweg was deze avond afgesloten. In totaal deden vijf blusgroepen, een Officier van Dienst van de brandweer, drie ambulances en een politie-eenheid mee aan de oefening.
Provincie:
Tag(s):