zaterdag, 7. juli 2007 - 15:42

Lewis Hamilton start op pole position in Engeland

Voor een uitzinnig Engels publiek verdiende Lewis Hamilton in een laatste supersnelle ronde de pole position, waarmee hij sneller was dan Kimi Raikkonen, Fernando Alonso en Felipe Massa.

Adrian Sutil is de coureur die het spits afbijt in het eerste kwalificatiedeel. Gelijk achter hem volgt zijn Nederlandse teamgenoot, Christijan Albers. De Nederlander zet de snelste tijd neer, wanneer blijkt dat hij sneller is dan de Duitser in de laatste sector. Renault-coureurs Fisichella en Kovalainen zetten na de Spyker-coureurs hun tijden neer. Zij zijn daarmee nummers één en twee.

Als Lewis Hamilton de baan opkomt krijgt hij een staande ovatie van het Engelse publiek. Met een 1:20.274 zet hij in zijn eerste ronde meteen de snelste tijd neer. Scott Speed rijdt snelle tijden, met een 1:21.187 zet de Amerikaan zich op de zesde plaats. Met nog vier minuten te gaan in het eerste kwalificatiedeel zet Fernando Alonso in zijn McLaren een snelle tijd neer. Hij verschalkt hiermee de snelle tijd van Kimi Raikkonen. Het lijkt wederom een pole-gevecht tussen Ferrari en McLaren te gaan worden.

Adrian Sutil rijdt een snellere tijd dan Christijan Albers, met nog drie minuten te gaan staat de Duitser negentiende en Albers laatste. Het verschil tussen de Nederlander en de man voor hem, Takuma Sato, is dan bijna een seconde. Ondertussen verliest Anthony Davidson zijn bolide en hij eindigt in het grind, hij veroorzaakt een gele vlag situatie. De vlag is gevallen, opvallende uitvaller is Nico Rosberg. In de vrije trainingen was de Duitser erg snel, hij kon dit ritme echter niet voortzetten. Buiten Rosberg vallen ook Button, Davidson, Sutil, Sato en Albers uit. Spyker-coureur Sutil heeft wederom zijn Nederlandse teamgenoot verslagen, ditmaal met ruim vijf tienden.

Het licht gaat op groen voor kwalificatiedeel twee. Vitantonio Liuzzi is de eerste coureur die voor een snelle tijd gaat. Pas na vijf minuten gaat tweevoudig winnaar van de Grand Prix van Engeland, David Coulthard, als eerste de tijd van de Italiaan aanvallen. Het lukt de Schot echter niet de tijd van de Italiaan te verschalken. Inmiddels zijn vrijwel alle coureurs op de baan en laten de Toyota’s hun snelheid zien. Eerst zet Jarno Trulli de snelste tijd neer, daarna doet Ralf Schumacher het. De tijden van het Japanse team blijven echter niet lang bovenaan de tijdenlijst staan: Raikkonen, Hamilton en Fisichella zijn sneller met nog zeven minuten te gaan.

Met twee minuten te gaan staat frappant genoeg iedereen binnen. Alle teams gokken op een laatste snelle ronde. Heikki Kovalainen rijdt zich op het laatst veilig, Ralf Schumacher schiet in zijn laatste snelle ronde naar de vijfde plaats. Beide Toyota-coureurs eindigen zeker in de top tien doordat ook Jarno Trulli een laatste snelle ronde reed. Uitvallers van kwalificatiedeel twee zijn: Webber, Coulthard, Wurz, Barrichello, Speed en Liuzzi. Van de vier Red Bull-coureurs lukt het niemand om binnen de top tien te starten.

De teams van McLaren, Ferrari, Renault, BMW Sauber en Toyota gaan uitmaken wie er morgen op pole zal starten in het laatste kwalificatiedeel. Alle coureurs staan in de pitstraat op het groene licht te wachten om de mini-race aan te vangen. Als het licht op groen springt tracht Fernando Alonso zijn stalgenoot Lewis Hamilton in te halen. Opvallend is dat McLaren het derde kwalificatiedeel begint op zachte banden, het Ferrari team rijdt op harde banden.

Nick Heidfeld haalt bijna Kimi Raikkonen in, in de laatste bocht van het circuit. De Duitser lijkt de snelheid er goed in te hebben zitten, in tegenstelling tot zijn snelheid in de vrije trainingen. Jarno Trulli is ook lekker op weg, met nog vijf minuten te gaan zet de Italiaan een vijfde tijd neer. Ralf Schumacher zet kort daarna zelfs de snelste tijd neer. Fernando Alonso en Felipe Massa duiken kort daarna onder de tijd van de Duitser. Met nog twee minuten op de klok worden de eerste vier posities ingevuld door McLarens en Ferrari’s. Fernando Alonso is de eerste coureur die zijn tijd weet te verbeteren, met een 1:20.147 zet de Spanjaard de voorlopige pole tijd neer. Kimi Raikkonen maakt een fout in de laatste bocht, maar weet in deze laatste snelle ronde wel de snelste tijd neer te zetten. Lewis Hamilton is zeer goed onderweg in zijn laatste ronde en pakt de pole position. Circuit en pitstraat ontploffen van vreugde, de geliefde Brit start op pole position. Voor het eerst sinds 1996 start er een Brit op pole.

Morgen start dus Lewis Hamilton vanaf pole position. Hij is de enige coureur die onder de 1:20.00 rijdt. Naast de jonge Brit start Kimi Raikkonen. De tweede startrij wordt opgevuld door Fernando Alonso en Felipe Massa. Vanaf plaats vijf start morgen Robert Kubica. Zesde, zevende en achtste starten Ralf Schumacher, Heikki Kovalainen en Giancarlo Fisichella. De top tien wordt gecompleteerd door Nick Heidfeld en Jarno Trulli startend als tiende.
Categorie:
Tag(s):