woensdag, 21. november 2007 - 17:01

Man verantwoordelijk voor 43 woninginbraken

Groningen

Met de aanhouding van een 33-jarige man uit Groningen heeft de politie onlangs 43 woninginbraken opgelost. De politie kwam de Stadjer op het spoor na vakkundig recherche-onderzoek, technisch sporenonderzoek door de Forensische Opsporing van de Noordelijke Recherche Eenheid (NRE) en informatie van de buurtagent.

De verdachte werd begin november op zijn verjaardag aangehouden. Na diverse verhoren bekende hij uiteindelijk verantwoordelijk te zijn voor het plegen van 43 woninginbraken. De strafbare feiten werden gepleegd in de periode van januari 2004 tot begin november 2007. De laatste inbraak betrof een dag voor zijn aanhouding in een woning aan de Van Oldenbarneveltlaan. De helft van de inbraken werd overigens nog dit jaar gepleegd. Het werkgebied van de 33-jarige betrof de gehele Korrewegwijk, Indische buurt en de Oranjebuurt.

De Stadjer pleegde de inbraken in de meeste gevallen door een steen door een ruit te gooien. Hij nam vervolgens door handreiking of door de woning binnen te gaan waardevolle goederen weg. De verdachte wilde uitsluiten dat de bewoners niet thuis waren. Daarom belde hij eerst bij de woning aan.

Soms ging hij in de avonduren op pad. Uiteraard bekeek de 33-jarige in het laatste geval of er wel of geen licht brandde in de betreffende woning. Ondanks zijn nauwkeurige werkwijze bleek in een woning in de Bankastraat de bewoonster wel thuis te zijn. Zij kreeg de schrik van haar leven toen de verdachte een steen door een raam gooide. De verdachte nam een laptop weg, terwijl de vrouw alarm sloeg. Opvallend was ook het feit dat de man drie keer in een woning aan de Ulgersmaweg heeft ingebroken.

De verdachte zit nog steeds vast. Hij is vaker aangehouden voor het plegen van woninginbraken. De politie schat de door de Stadjer toegebrachte schade op ongeveer 50.000 euro. Het onderzoek is nagenoeg afgerond. Het proces-verbaal zal naar het Openbaar Ministerie worden gestuurd.
Provincie:
Tag(s):