donderdag, 19. juli 2007 - 9:44

Meer fietsongevallen bij 55+

Groningen

Bij de huidige temperaturen trekken veel ouderen er weer met de fiets op uit. Rustig peddelend wat lichaamsbeweging pakken, als het even kan onder een stralende zon in een fraaie omgeving. Helaas is er ook een keerzijde. Het aantal 55-plussers dat vanwege een fietsongeval in het ziekenhuis belandt, is de laatste jaren flink gestegen. Dit blijkt uit cijfers van Consument en Veiligheid.

In Nederland worden ieder jaar gemiddeld 3.400 mensen van 55 jaar of ouder in het ziekenhuis opgenomen vanwege een fietsongeval. Tussen 2001 en 2005 is het aantal ziekenhuisopnamen met 21 procent gestegen. Ieder jaar overlijden 110 ouderen aan de gevolgen van een fietsongeval. De helft is 75 jaar of ouder.

Bij tweederde van de fietsongelukken bij 55-plussers is er sprake van een eenzijdig ongeval. Dat wil zeggen dat er geen andere verkeersdeelnemers bij betrokken zijn. Meestal gaat het om een val van de fiets. Botsingen met bijvoorbeeld verkeerspalen of vluchtheuvels komen minder voor. Bij één op de vijf fietsongevallen wordt het letsel veroorzaakt door een botsing met een voertuig, voetganger of andere fietser.
Provincie:
Tag(s):