maandag, 1. oktober 2007 - 14:35

Overheid start TV-campagne tegen schulden

Den Haag

Om mensen te waarschuwen tegen het te makkelijk aangaan van schulden, gaat vandaag, maandag 1 oktober, een overheidscampagne van start op televisie: ‘Blijf positief’. De campagne wijst mensen erop dat zij voorzichtig moeten omspringen met het aangaan van leningen en wijst mensen met schulden tevens de weg naar hulp bij het oplossen van schulden. Dit heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maandag bekendgemaakt.

Meer dan 100.000 huishoudens hebben betalingsachterstanden. Schulden ontstaan doordat mensen te makkelijk leningen aangaan, of doordat ze door bijvoorbeeld scheiding, werkloosheid of het overlijden van een partner niet meer in staat zijn hun leningen af te lossen.

Staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt van een ‘veelkoppig monster’. “Omdat de oorzaken van schulden zo divers zijn, bestaat er geen simpele oplossing voor het probleem. De campagne is bedoeld om mensen bewust te maken van de gevaren,� zegt de staatssecretaris.

Gemeenten spelen een belangrijke rol bij de oplossing van het schuldenprobleem. Daarom stelt het kabinet in de komende jaren 65 miljoen euro extra voor schuldhulpverlening aan gemeenten beschikbaar.

Daarnaast kunnen gemeenten het extra geld van het kabinet voor armoedebestrijding - 160 miljoen euro deze kabinetsperiode - ook deels inzetten om de schuldenproblematiek aan te pakken. De campagne maakt onderdeel uit van een groot pakket aan maatregelen dat het kabinet neemt om de schuldenproblematiek aan te pakken.
Categorie:
Tag(s):