woensdag, 29. augustus 2007 - 22:38

Overstapper moet openbaar vervoersproblemen oplossen

Anna Paulowna

Overstapper is een nieuw vervoermiddel tussen de belbus en OV-taxi. Met de Overstapper zijn passagiers zeker van aankomsttijden voor de overstap op lijnbus of trein. Voorlopig wordt de Overstapper in het noordelijk deel van Noord-Holland ingezet.

De provincie Noord-Holland is opdrachtgever voor de exploitatie van openbaar vervoer. In 2008 loopt de concessie voor het openbaar vervoer in Noord-Holland Noord af. De provincie moet daarom opnieuw Europees aanbesteden en daarvoor is een programma van eisen opgesteld.

In dat programma is aangegeven dat het openbaar vervoer rolstoeltoegankelijk moet zijn en milieuvriendelijker. Voor het noordelijk deel van de provincie wordt een nieuw vervoerstype geïntroduceerd: de Overstapper.

Er is gezocht naar een tussenvorm van de belbus en de OV-taxi. Deze tussenvorm is gevonden in de Overstapper. De Overstapper ontsluit een aantal dorpen waar nu geen openbaar vervoer is en gaat rond vijf openbaar vervoerknooppunten rijden: Anna Paulowna, Schagen, Wieringenmeer, Obdam en Abbekerk.

Reizigers in omliggende dorpen moeten een uur van te voren melden dat zij mee willen met de Overstapper. De reiziger wordt 20 minuten van te voren gewaarschuwd dat de bus op de halte in het dorp aan komt. De Overstapper rijdt geen vaste route, hij doet alleen de dorpen aan waarvan mensen zich van te voren aangemeld hebben. Het gewone OV-tarief is van toepassing.

De provincie stelt dat het openbaar vervoer rolstoeltoegankelijk moet zijn. Dat betekent dat de meeste bussen een lage instap hebben. Alleen de Qliner, de lijn tussen Alkmaar en Leeuwarden heeft een hoge instap, maar ook deze bus biedt mogelijkheden voor rolstoelen. Daarnaast eist de provincie schonere bussen. Vooral stadsbussen moeten schoner worden en minder roet en fijn stofuitstoten.

De aanbestedingsprocedure start begin november. In januari moeten de vervoerders hun aanbiedingen inleveren zodat GS in maart een besluit kan nemen over wie het vervoer gegund krijgt. De nieuwe concessie gaat eind 2008 in.
Provincie:
Tag(s):