woensdag, 3. oktober 2007 - 16:34

Ozongat 2007 kleiner dan gewoonlijk

De Bilt

Het ozongat over Antarctica is zo'n 30 procent kleiner dan de recordgrootte van vorig jaar. Volgens metingen van ESA's Envisat satelliet piekte het ozontekort bij 27.7 miljoen ton, terwijl dit vorig jaar nog een record hoeveelheid van 40 miljoen ton bedroeg.

Het ozontekort wordt bepaald uit berekeningen van de oppervlakte en de diepte van het ozongat. De oppervlakte van het ozongat – daar waar de ozon concentratie minder bedraagt dan 220 Dobson Units (DU) – was 24.7 miljoen vierkante kilometer, ongeveer de grootte van Noord Amerika. De minimum waarde lag bij ongeveer120 Dobson Units. De Dobson is de eenheid waarin de dikte van de ozonlaag wordt uitgedrukt.
Wetenschappers beweren dat het kleinere ozongat van dit jaar te wijten is aan natuurlijke variaties in temperatuur en luchtstromingen en geen indicatie is voor een lange termijn trend.

“Hoewel het ozongat dit jaar kleiner is dan gewoonlijk, kunnen we hieruit nog niet concluderen dat de ozonlaag al aan het herstellen is. Dit jaar was het ozongat minder gecentreerd rond de zuidpool dan in andere jaren, waardoor het zich met warmere lucht kon vermengen. Dit reduceerde de groei van het gat omdat ozon wordt afgebroken bij temperaturen onder de -78 graden Celsius, �zegt Ronald van der A, ozononderzoeker bij het KNMI.
Provincie:
Tag(s):