maandag, 24. september 2007 - 12:58

Partij voor de Dieren eist einde ophokplicht in spoeddebat

Den Haag

De Partij voor de Dieren wil dat minister Verburg van Landbouw per direct de ophokplicht voor commercieel gehouden kippen intrekt. Zij vraagt hierover dinsdag een spoeddebat aan.

“De terugkerende ophokplicht voor biologische en vrije uitloopkippen is symboolpolitiek die de echte virusverspreiding niet tegenhoudt en de sector kapot maakt� stelt Marianne Thieme.

'Transporten van levende kippen en pluimveeproducten die door heel Europa worden vervoerd, vormen het grootste risico voor de insleep van het vogelpestvirus in Nederland en niet de wilde trekvogels'. Dat is ook de mening van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) en een groeiend aantal onderzoekers, waaronder experts van de Verenigde Naties.

Om de verspreiding van het vogelpestvirus te voorkomen moeten de transporten worden aangepakt, dient de monitoring te worden verbeterd en een actieve stimulering van preventieve vaccinatie in het beleid te worden opgenomen, aldus de partij.

De Partij voor de Dieren heeft de minister twee weken geleden nog gevraagd de ophokplicht te beëindigen en andere maatregelen te nemen om de uitbraak van het vogelpestvirus te voorkomen, zoals het stimuleren van preventieve vaccinatie en het stoppen van pluimveetransporten naar risicogebieden.

De Biologische Pluimveehouders Vereniging pleit voor een structureel andere aanpak. Preventieve vaccinatie van kippen is een goede oplossing, maar wordt belemmerd doordat de Duitse winkels geen eieren van gevaccineerde kippen willen verkopen. Een andere optie is het maandelijks testen van kippen op aanwezigheid van het virus. Dat moet dan gebeuren bij zowel kippen die buiten lopen als bij kippen in de legbatterijen en stallen. Want beiden kunnen het virus bij zich dragen. Zodra uit de test blijkt dat de kippen het virus hebben, kunnen passende en effectieve maatregelen worden genomen. De Partij voor de Dieren zal hierover morgen een motie indienen.

Voorafgaand daaraan zal de partij een spoeddebat aanvragen met als inzet om de ophokplicht per direct op te heffen.
Provincie:
Tag(s):