dinsdag, 13. februari 2007 - 15:16

Podia zwijgen eerder op slotavond Vierdaagsefeesten

Nijmegen

De muziek op de buitenpodia tijdens de Vierdaagsefeesten stopt dit jaar op de slotavond een uur eerder dan voorheen. Dit om ongeregeldheden te voorkomen.Ook de terrassen sluiten een uur eerder.In de cafés kan het publiek net als voorgaande jaren tot in de vroege morgen van de zaterdag blijven doorfeesten.

De Vierdaagsefeesten trekken jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers en zijn daarmee het grootste meerdaagse festival in Nederland. De feesten verlopen over het algemeen zonder veel ordeverstoringen. In het verleden werd de vrijdagavond een aantal malen ontsierd door relatief forse ongereldheden. Ook vorig jaar was op deze traditionele slotavond van de feesten op sommige plaatsen sprake van een grimmige sfeer. In vrijwel alle gevallen ontstond die grimmige sfeer pas in het laatste uur van het feest.

Door de sluitingstijd van de vermaakcentra op de vrijdagavond te vervroegen van 2 uur ’s nachts naar 1 uur ’s nachts, verwacht het Veiligheidsoverleg Vierdaagsefeesten deze problemen te kunnen voorkomen. Burgemeester Thom de Graaf van Nijmegen heeft dit advies van het Veiligheidsoverleg overgenomen.

Op de woensdagavond en de donderdagavond wordt de sluitingstijd daarom met een half uur verlengd tot half één. Voor de slotavond wordt ook de sluitingstijd van de terrassen met een uur vervroegd, van 3 uur ’s nachts, naar 2 uur ’s nachts. Bezoekers kunnen dan tot 1 uur ’s nachts genieten van de talloze optredens op de podia, daarna nog tot 2 uur ergens wat drinken op een terras en daarna nog terecht in een van de café’s.

Door tijdens de Vierdaagsefeesten de sluitingstijden van de podia op de woensdagavond en donderdagavond met een half uur te verlengen, worden de horecaondernemers en het uitgaanspubliek gecompenseerd.

De burgemeester stelt voor om nu de podia en terrassen eerder sluiten, ook de kraampjes eerder te laten sluiten. De kraampjes zouden dan tegelijk met de terrassen hun spullen naar binnen moeten halen. Hiervoor moet echter de verordening van de winkeltijden worden aangepast. Daarover moet de gemeenteraad een besluit nemen. Het college komt hiervoor op korte termijn met een voorstel.

Het Veiligheidsoverleg Vierdaagsefeesten is een adviesorgaan voor de burgemeester en het college. Het Veiligheidsoverleg Vierdaagsefeesten bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente, politie, brandweer, Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR) en het Actief Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN), de organisatoren van de feesten.
Provincie:
Tag(s):