maandag, 29. oktober 2007 - 10:21

School WC's viezer dan toiletten op tankstations

Amsterdam

Bijna driekwart van de toiletten op scholen wordt slecht schoongemaakt (72 procent). Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Onderwijs op circa honderd scholen. In grote steden worden zelfs op bijna alle scholen de wc's onvoldoende schoongemaakt.

Paul Terpstra, directeur van Stichting Onderzoek Huishoudelijke en
Institutionele Technologie (SOHIT) en tevens hoogleraar aan de Wageningen Universiteit, onderzocht al eerder, in 2002, de toilethygiëne in het primair onderwijs. Bij 5 procent van de contactoppervlakken als de wc-bril en de deurklink werd een besmettinggraad aangetroffen die een infectie zou kunnen veroorzaken. Bij kranen lag dit getal nog hoger, namelijk op 13 procent. Schooltoiletten bleken zelfs viezer dan openbare toiletten op tankstations of op Schiphol: er zijn een factor tien tot honderd meer bacteriën actief.

De wc's zijn vaak zo vies dat kinderen op school het toilet proberen te
vermijden. Ze houden het liever op tot ze weer thuis zijn. Op de Pies- en
Poeppoli (afgekort Pipo-poli) van het Maxima Medisch Centrum te Veldhoven, komen vaak kinderen op spreekuur die niet naar de wc durven en daardoor last krijgen van obstipatie of urineweginfecties. Soms leidt dit zelfs weer tot bedplassen.
Provincie:
Tag(s):