woensdag, 3. oktober 2007 - 15:31

Schoolgruiten is gezond en lekker!

Amsterdam

32 schoollocaties in Amsterdam doen inmiddels al mee aan het Amsterdamse SchoolGruiten project dat wordt uitgevoerd en ondersteund door de GGD Amsterdam. SchoolGruiten is een landelijk preventieprogramma voor basisscholen dat is gericht op het stimuleren van kinderen en ouders om meer groenten en fruit te eten.

SchoolGruiten staat voor Groente en Fruit eten op school. De kern van het programma is dat leerlingen op twee vaste dagen in de week samen fruit of groente eten in de klas. Om het project aan te moedigen heeft de GGD besloten om, in samenwerking met het landelijke steunpunt en groenten- en fruitleverancier Freshweb, SchoolGruiten in Amsterdam vorm te geven en financieel te ondersteunen.

De GGD Amsterdam wil zich met SchoolGruiten in eerste instantie op achterstandsscholen richten, aangezien er een duidelijke relatie bestaat tussen lagere sociaal economische status en overgewicht. De GGD meent dat vooral op achterstandsscholen SchoolGruiten het beste structureel kan worden uitgevoerd als het Gruit gratis aan de leerlingen wordt aangeboden.

Daarom heeft de GGD Amsterdam middelen beschikbaar gesteld om de groepen drie en vier van circa zestig achterstandsscholen twee jaar lang gratis van Gruit te voorzien, zodat zij op twee dagen in de week gezamenlijk in de klas fruit of groente kunnen eten. In april 2007 zijn de eerste 23 scholen met het SchoolGruiten gestart.

Uit een korte evaluatie bij deze scholen bleek dat zij bijna allemaal tevreden waren over de bezorging, de kwaliteit en het assortiment van het Gruit. De kinderen vonden het leuk en lekker om te Gruiten. Bijna alle kinderen eten het Gruit op. Het plan is dit schooljaar uiteindelijk minimaal 60 scholen te laten Schoolgruiten met medefinanciering en begeleiding van de GGD Amsterdam.
Provincie:
Tag(s):