donderdag, 9. augustus 2007 - 11:49

Spoorwegpolitie intensiveert samenwerking Duitse politie

De Spoorwegpolitie van het KLPD en de Bundespolizei gaan nauwer samenwerken. Dat staat in een convenant dat beide politieorganisaties woensdag 8 augustus hebben ondertekend. De samenwerking betekent meer kennisuitwisseling en gezamenlijke surveillances om veelvoorkomende criminaliteit op het spoor zoals drugstoerisme, zakkenrollerij en overlast tegen spoorwegpersoneel te bestrijden.

Ook bij grote internationale evenementen, zoals Europacupwedstrijden, Pinkpop of de Loveparade, gaan de Spoorwegpolitie en de Duitse politie samen de trein op. De samenwerking geldt ook voor treinongevallen als die in het grensgebied plaatsvinden.

De politiecollega’s werken samen in het grensgebied of op afgesproken trajecten, bijvoorbeeld bij de begeleiding van voetbalsupporters. Op Nederlands grondgebied vallen de Duitse politiemensen onder de Nederlandse wetgeving; op Duits grondgebied vallen de Nederlandse agenten onder de Duitse wetgeving.

Tot nu toe gingen de Nederlandse agenten mee tot aan het laatste station voor de grens en hetzelfde gold voor de Duitse politie, met uitzondering van grenscontroles.

Er zijn al positieve ervaringen opgedaan met Nederlands-Duitse politiesamenwerking op het spoor. De basis daarvoor is gelegd in RAILPOL, het samenwerkingsverband tussen verschillende Europese Spoorwegpolitiekorpsen.

Zo was er gezamenlijke inzet op voetbaltreinen bij Europacupwedstrijden. Ook waren er tijdens het WK 2006 ruim 60 Nederlandse politiemensen actief in Duitsland voor de begeleiding van Nederlandse voetbalsupporters en de uitwisseling van informatie over supportersstromen.
Provincie:
Tag(s):