dinsdag, 13. november 2007 - 12:25

Tentoonstelling jonge Friese kunstenaars in Museum Martena

Franeker

Van 22 december 2007 tot en met 20 januari 2008 toont Museum Martena in Franeker zes Friese, zojuist afgestudeerde kunstenaars van Academie Minerva. Ilona Bisschop, Esther de Graaf, Hans Hoekstra, Wietske Kraak, Wynolt Visser en Sander Wiersma hebben gemeen dat ze alle zes tijdens hun afstuderen zijn genomineerd voor het Coba de Grootstipendium.

Als eerste tentoonstelling in de reeks wordt in Museum Martena –voorheen het Coopmanshûs- het werk van alle genomineerden tentoongesteld, daarna volgt in november 2008 een solotentoonstelling van Sander Wiersma, die het Coba de Grootstipendium deze zomer won. Bij de tentoonstelling komt ook het zogenaamde Coba de Grootcahier uit. Deze tentoonstellingscatalogus wordt vormgegeven door Andries Reitsma, ook een Friese student van Academie Minerva.

Museum Martena heeft onder andere als doelstelling om als springplank te fungeren voor jong Fries talent. De samenwerking met de Stichting Coba de Groot verzekert het museum van tenminste één tentoonstelling per jaar van een jonge, veelbelovende Friese kunstenaar.

Coba de Groot was de directrice van de huishoudschool in Franeker. Zij was zeer geïnteresseerd in het werk van jonge Friese kunstenaars. Tijdens haar leven steunde zij diverse kunstenaars door hun werk aan te kopen en in haar testament bepaalde zij dat er een stichting moest komen met als doelstelling het stimuleren van beeldende kunst voor en bij jonge mensen in Friesland. Dit wordt ondermeer gerealiseerd door middel van het verstrekken van beurzen aan beginnende professionele kunstenaars en het organiseren van tentoonstellingen en scholingsprojecten voor leerlingen vanaf de hoogste klassen van de basisscholen.

De winnaar van het stipendium ontvangt –naast een tentoonstelling in Museum Martena- een geldbedrag van € 3.000,-- en een aantal coachgesprekken.
Provincie:
Tag(s):