zaterdag, 3. november 2007 - 14:40

Verburg schoffeert Kamer met toestaan drukjacht

Hoenderloo

SP-Kamerlid Krista van Velzen accepteert niet dat landbouwminister Verburg een aangenomen motie tegen de dieronvriendelijke drukjacht op wilde zwijnen naast zich neerlegt. Het Kamerlid wil in een spoeddebat tekst en uitleg over deze schoffering van de Kamer. Van Velzen: "Dit is helaas niet nieuw. Deze minister lijkt er een sport van te maken aangenomen moties niet uit te voeren. Ze neemt de democratie blijkbaar niet serieus en daar moet nú een einde aan komen."

Tijdens de begrotingbehandeling deze week weigerde de minister nog in te gaan op het verbod op de één op één drukjacht, ondanks aandringen vanuit de Kamer. Van Velzen: "De PvdA-fractie zegt nu teleurgesteld te zijn over het besluit van de minister, maar de vraag is natuurlijk of ze bereid is de minister terug te fluiten. Dat zal tijdens een spoeddebat moeten blijken. Ik hoop van harte dat ze hun rug recht houden. Het was tenslotte hun eigen motie en er zijn nog steeds veel betere alternatieven."

De laatste maanden is er een sterke lobby vanuit de jagers om de één op één drukjacht toe te staan vanwege de overpopulatie van zwijnen op de Veluwe. De methode heeft echter nooit bewezen effectief te zijn en bezorgt de dieren onnodige stress. Er zijn goede alternatieven voor de drukjacht. De overlast door zwijnen kan bestreden worden door het plaasten van detectiemateriaal naast de wegen of goede rasters, maar een motie van Van Velzen daarover werd verworpen.
Provincie:
Tag(s):