donderdag, 2. augustus 2007 - 21:35

Vrouw bivakkeert al week voor deur ziekenhuis

Veghel

De 54-jarige Annemiek Raaijmakers uit Veghel zit voor de deur van het Bernhoven ziekenhuis in haar woonplaats. In haar auto verblijft ze al ruim een week. "Sinds de nacht van donderdag op vrijdag van vorige week", zegt de vrouw die voornamelijk een erg vermoeide indruk maakt.

Over de reden is ze duidelijk. "Ik zit hier niet uit provocatie hoor, helemaal niet. De mensen hier zijn juist erg aardig, maar ik voel me veilig voor de deur van het ziekenhuis sinds ik me niet goed voel", aldus de vrouw vanuit haar auto.

De vrouw heeft sinds enkele weken last van een enorme vermoeidheid. De vrouw heeft lange tijd gezorgd voor haar 92-jarige moeder. Het invullen van de formulieren voor het persoonsgebonden Budget van haar moeder deed haar de das om. Ze moest gegevens proberen te achterhalen bij diverse instanties waaronder een in Tilburg, maar werd volgens haar steeds van het kastje naar de muur gestuurd omdat de instelling geen loketfunctie heeft.

"Twee weken later zat ik, zoals vaker, bij het streekarchief in Veghel toen ik me plots niet helemaal goed voelde. Een goede bekende heeft me toen aangeboden om even naar buiten te gaan en heb met hem samen een gebakje gegeten", zo vervolgt de vrouw haar relaas. "Ik werd wederom helemaal niet goed en ben opnieuw naar buiten gegaan om op een bankje te zitten. Vandaar hebben twee oudere dames mij naar de EHBO van het ziekenhuis gebracht. Daar werd mij verteld, dat ik gewoon twee keer was flauwgevallen en dat ik gewoon wat moet rusten."

De vrouw zegt zich erg moe te voelen na de eerste keer dat ze van haar stokje ging. Na diverse bezoeken aan de vervangende huisarts heeft Raaijmakers aangeklopt bij de GGZ maar die kunnen niets voor de vrouw doen, omdat ze geen indicatie heeft. Volgens haar weet niemand raad met haar. "Normaal als je moe bent, dan rust je wat uit en ga je daarna verder, maar ik denk dat ik gewoon zorg nodig heb."

Raaijmakers is uiterst ontevreden met het zorgstelsel. "Het systeem werkt met codes en als je iets hebt wat geen code heeft, kunnen ze niets met je doen", vertelt Raaijmakers. De enige optie is het Zorghotel, maar dat kost 80 euro per nacht en die heeft de vermoeide vrouw niet.

Het ziekenhuis kan uit privacyoverwegingen niet reageren op de kwestie, maar laat desgevraagd weten de vrouw niet weg te sturen van de parkeerplaats omdat ze geen overlast veroorzaakt. De gemeente zegt met de hulpinstanties te gaan bekijken wat ze voor de vrouw kunnen doen, maar zegt dat het erg moeilijk is, omdat haar situatie nogal ingewikkeld in elkaar zit.

Annemiek Raaijmakers zegt zelf, dat ze zich ietswat beter voelt, maar nog zeker niet de oude is. Tot die tijd blijft ze op de parkeerplaats, waar ze in haar auto slaapt. "Ik hoop dat ik morgen weg kan, en als dat zo is dan vertrek ik naar huis. Maar als dat niet is, dan blijf ik hier dichtbij het ziekenhuis".
Provincie:
Tag(s):