maandag, 2. juli 2007 - 16:49

Wethouder Fackeldey opent NL Plein Bibliotheek Lelystad

Lelystad

Op de eerste verdieping van FlevoMeer Bibliotheek Lelystad is het NL Plein geopend. Een opvallend kleurrijk plein bestemd voor volwassenen die materialen zoeken over Nederland en de Nederlandse taal. Naast taalleermethoden zijn er ook lees- en luisterboeken voor mensen met een anderstalige moedertaal of laaggeletterden. Het NL Plein biedt ook maatschappijgeoriënteerde en boeken specifiek over Nederland.

Doelmatige materialen, kleurrijke kasten, een grote lees- en werktafel, prettige zitplaatsen en twee computers maken het plein tot een uitnodigend geheel. Op de computers zijn onder andere de taalmethoden Nieuwe Buren en Eerste Hulp bij Nederlands geïnstalleerd. Verder zijn het Virtueel Inburgeringsloket, Netnieuws, Kidon landennieuws en diverse relevante sites raadpleegbaar.

In de maand juni is de tentoonstelling Taal Centraal in FlevoMeer Bibliotheek | Lelystad met teksten en foto’s om de aandacht te vestigen op de circa 1,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. Een grote groep volwassenen heeft moeite met lezen, schrijven en vaak ook rekenen. Dit uit zich in alledaagse problemen bij het lezen van een krant, een boek of de ondertiteling op televisie. Ook het gebruik van een pinautomaat, een stemcomputer of het invullen van formulieren is voor velen problematisch of onmogelijk.

De tentoonstelling is beschikbaar gesteld door Stichting Lezen en Schrijven en de Vereniging van Openbare Bibliotheken. In 2006 reisde Taal Centraal langs NS-stations in het hele land en dit jaar langs verschillende openbare bibliotheken.

Het NL Plein is op 28 juni onder aanwezigheid van ruim vijftig genodigden en belangstellenden feestelijk geopend en in gebruik genomen. Een zangrepertoire van Stichting Mamyo uit Lelystad geeft het nieuwe plein ‘s middags meer klank en kleur met oer Hollandse liederen, gezongen door dames in prachtige Surinaamse klederdracht. Verschillende sprekers benadrukken de noodzaak van de beheersing van de Nederlandse taal door volwassenen en wethouder Fackeldey accentueert de presentatie van het NL Plein.
Provincie:
Tag(s):