zondag, 5. augustus 2007 - 10:00

Zes kilometer leesvoer voor de boekenwurm

Deventer

Op zondag 5 augustus 2007 vindt de 19e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt. In totaal zijn 878 kramen langs de IJsselkade en de historische binnenstad gevuld met vele duizenden boeken. Kortom: ruim 6 kilometer Boekenmarkt met deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Nederland.

De markt begint officieel om 9.30 uur en duurt tot 17.30 uur. De Deventer Boekenmarkt vindt jaarlijks plaats op de eerste zondag in augustus en wordt bezocht door ruim 125.000 personen. Dit heeft organisator VVV Deventer bekendgemaakt.

Door het grote aantal kramen is de Deventer Boekenmarkt uitgegroeid tot de grootste van Europa. De eerste editie vond plaats in 1989 met ruim 100 boekenkramen op de Welle. Nu staan er vanaf stadsplein de Brink, op de IJsselkade vanaf de Wilhelminabrug tot aan de Spoorbrug, op de pleinen het Grote Kerkhof en de Nieuwe Markt jaarlijks 878 boekenkramen opgesteld.

De Deventer Boekenmarkt kenmerkt zich echter niet alleen door kwantiteit, maar ook door kwaliteit. Het aanbod varieert van kinderboeken tot poëzie, van literatuur tot strips, van kunst tot topografie. Tevens is er een programma met muziek, straattheater, kunst en exposities. Rondom de Boekenmarkt vinden er tal van culturele activiteiten plaats.

Eerste in Deventer gedrukte boek (1477) te zien
Boekenliefhebbers krijgen op zondag 5 augustus de unieke gelegenheid om het eerste in Deventer gedrukte boek te zien. Het boek is in 1477 gedrukt door Richard Pafraet. Speciaal voor de Boekenmarkt maakt de Athenaeumbibliotheek het mogelijk dat het boek, waarvan er nog maar vijf exemplaren ter wereld bestaan, kan worden tentoongesteld bij boekhandel Praamstra aan de Keizerstraat 2. Het kostbare boek uit 1477 is de start van Deventer ‘stad van drukkers en uitgevers’.

Tevens is er de presentatie en eerste verkoop van het boek ‘Zwarte Kunst in de Bisschopstraat’, geschreven door dr. A.C.F. Koch. Het boek beschrijft op een wetenschappelijke én literaire wijze het ontstaan van het eerste in Deventer gedrukte boek. Daarnaast is er bij Praamstra een kleine expositie met miniatuurboeken van Dienke Cazemier.
Provincie:
Tag(s):