zondag, 16. maart 2008 - 19:25

Invaller Pothuizen schiet NEC langs Sparta

(Elfvoetbal) NEC heeft Sparta na een zeer aantrekklijk duel met een 4-2 nederlaag teruggestuurd naar Rotterdam. Makkelijk ging het echter allerminst voor de Nijmegenaren. Pas tien minuten voor tijd besliste invaller Patrick Pothuizen met twee treffers de wedstrijd in het voordeel van het elftal van Mario Been.

NEC toonde zich in de eerste helft oppermachtig aan Sparta. De thuisploeg domineerde en zocht veelvuldig de aanval op. Toch keek NEC in de rust aan tegen een achterstand, omdat de eerste de beste aanval van Sparta meteen raak was. In de derde minuut smoorde een schot van Nourdin Boukhari in de NEC-defensie, waarna de bal per toeval voor de voeten van Marvin Emnes belandde. De aanvaller dacht niet na en schoot onberispelijk binnen: 0-1.

De Nijmegenaren raakten na deze vroege achterstand niet in paniek en bleven gedurende het eerste bedrijf het beste van het spel behouden. De bezoekers kwamen steeds verder in de verdrukking, waardoor er voor NEC mogelijkheden onstonden. Met kunst- en vliegwerk bleef Sparta echter overeind. Dat had de ploeg vooral te danken een Harald Wapenaar, die speelde omdat eerste keeper Sander Westerveld last heeft van een gekneusde rib. Ook verdediger Nathan Rutjes moest een keer redding brengen op de doellijn, na een inzet van Brett Holman. Doordat de ploeg van Been alle kansen onbenut liet, gingen de spelers van Sparta met een voorsprong de rust in.

In de tweede helft namen de Rotterdammers veel meer initiatief. Dat resulteerde in een open duel, met kansen aan beide kanten. Vooral Boukhari en Holman kwamen een paar keer net een teen tekort om binnen te werken. In de 61ste minuut was het wel raak. Jhonny van Beukering speelde in op Kevin Bobson, die hard uithaalde op doel. Omdat het schot nog van richting werd veranderd, was keeper Wapenaar kansloos: 1-1.

Een verdiende gelijkmaker voor NEC, dat daar echter niet lang van kon genieten. Het was Muslu Nalbantoglu die kort na de aftrap flink de fout in ging. De verdediger verslikte zich in de storende Emnes, waardoor de Spartaan vrij voor keeper Gábor Babos stond. De aanvaller bleef rustig en schoof de bal langzaam langs de uitkomende goalie. De mee teruggesprinte Nalbantoglu zette nog wel een sliding in, maar kon niet meer voorkomen dat de bal de doellijn passeerde: 1-2.

Sparta kreeg vleugels door die treffer. De gasten lieten zich niet langer onder druk zetten en gingen zelfs op zoek naar meer. Voor Mario Been het sein om in te grijpen. De oefenmeester bracht Patrick Pothuizen tien minuten voor tijd in het veld voor de ongelukkige Nalbantoglu. Het bleek een gouden wissel. De lange verdediger werd in de spits geposteerd en schoot bij één van zijn eerste balcontacten meteen de gelijkmaker in de touwen. Pothuizen kreeg een afgeslagen hoekschop voor zijn voeten en lobte de bal subtiel over Wapenaar heen.

Enkele ogenblikken later scoorde de invaller opnieuw. Na een slimme pass van Dani Fernández, zette Pothuizen NEC voor het eerst in deze wedstrijd op voorsprong. De ploeg was daarna los en stormde achter elkaar op richting het doel van Sparta.

In blessuretijd voegde Youssef El-Akchaoui nog een treffer toe aan het totaal en bracht daarmee de eindstand op het scorebord: 4-2. Mario Been liet vervolgens zien over een grote dosis humor te beschikken, door Pothuizen, die pas in de slotfase in het veld werd gebracht, een publiekswissel te gunnen. Met een grote grijns en onder een staande ovatie liep de doelpuntenmaker naar de kant. Ook de speler besefte dat de behaalde overwinning gezien het spelbeeld dik verdiend was voor NEC.