zondag, 13. januari 2008 - 15:03

Vitesse wint Gelderse derby bij De Graafschap

(Elfvoetbal) Vitesse heeft drie punten overgehouden aan de onderlinge ontmoeting met De Graafschap. Op De Vijverberg won de ploeg van trainer Aa de Mos met 3-0. Santi Kolk bekroonde zich met twee doelpunten tot man van de wedstrijd. De andere treffer werd gemaakt door Takak.

Vitesse en De Graafschap maakten er een leuke, gelijkopgaande eerste helft van. De spelers toonden veel werklust en zetten elkaar in een vroegtijdig stadium vast. Beide elftallen speelden met de intentie om te winnen. Dat leverde een aantal grote mogelijkheden op, maar de keepers Piet Velthuizen en Jimmy van Fessem waren deze wedstrijd in vorm. Toch had ook de sluitwacht van De Graafschap geen antwoord op de harde uithaal vlak voor rust van Santi Kolk, die na ongelukkig balverlies van Léon Hese vrij voor Van Fessem kon opduiken. De Vitesse-middenvelder dacht geen seconde na en schoot de bal zeer overtuigend in de linkerbovenhoek: 0-1.

In de tweede helft was Vitesse heer en meester. De Arnhemmers creëerden volop kansen, maar toonden zich niet altijd even trefzeker in de afronding. Dat deed Jasar Takak wel. Na wederom gevaarlijk balverlies van Hese, die hierna gewisseld zou worden, werd Kolk op links de diepte ingestuurd. Met een loepzuivere pass zette hij Mads Junker vervolgens alleen voor de keeper. Twee pogingen waren niet voldoende om Van Fessem te verschalken, maar de mee opgekomen Takak wist de tweede rebound wel te verzilveren: 0-2.

De Graafschap gaf hierna niet op en kreeg zelfs nog een aantal grote kansen op een aansluitingstreffer, maar Piet Velthuizen toonde zich keer op keer een sta-in-de-weg voor de Doetinchemmers. De jonge doelman liet zien dat hij geheel terecht in de belangstelling staat van divere topclubs.

Tien minuten voor tijd besliste Kolk met zijn tweede doelpunt van de middag de wedstrijd. Een prachtige pass van achteruit van Theo Janssen, met heel veel gevoel gegeven, kwam precies op het hoofd van de Vitesse-aanvaller, die in één keer kon binnenknikken: 0-3.

In de slotfase was er voor Vitesse geen vuiltje meer aan de lucht. De gasten konden de wedstrijd professioneel uitspelen, zonder daarbij onnodig averij op te lopen.