zondag, 28. september 2008 - 11:44

Zwak PSV moeizaam langs Volendam

Eindhoven

(Elfvoetbal)-PSV heeft zaterdagavond in het eigen Philips Stadion met 1-0 van rode lantaarndrager FC Volendam gewonnen. Stijn Wuytens (foto) werd in de 73ste minuut de matchwinnaar. De Belg kopte een voorzet van invaller Ottman Bakkal in een leeg doel.

Na de nederlagen tegen Atlético Madrid (3-0) en AZ (1-0) was de thuiswedstrijd tegen Volendam de uitgelezen kans voor de regerend landskampioen om met mooi voetbal de supporters op een grote overwinning te trakteren. Tegenstander Volendam behaalde dit seizoen nog geen punt en won bovendien nog nooit in Eindhoven.

Volendam-trainer Frans Adelaar toonde lef door met twee spelers te beginnen, die tot vanavond nog geen enkele wedstrijd in de Eredivsie hadden gespeeld. Marijn Sterk (linksback) en Gerson Sheotahul (linksbuiten) kunnen terugkijken op een prima Eredivisiedebuut.

Oefenmeester Adelaar had zijn mannen vooraf opgedragen om ver terug te zakken en PSV het spel te laten maken. De oranje-hemden hielden de ruimtes klein, waardoor PSV twintig meter van het doel geen oplossing kon vinden.

Het ontbreken van Ibrahim Afellay was ook deze wedstrijd weer duidelijk zichtbaar. Geen van de PSV-middenvelders was in staat om het spel te versnellen. Het lage baltempo kon de Volendamse-defensie niet verrassen.

PSV begon nog wel voortvarend in het eigen Philips Stadion. Al na twee minuten voetballen kreeg Danny Koevermans de eerste kans van de wedstrijd. Een prima voorzet van Jan Kromkamp, die na een lange blessureperiode in de basis terugkeerde, werd door de boomlange spits op doel gekopt, maar Volendam-doelman Jeroen Verhoeven wist zich met een prima redding direct te onderscheiden. Volendam zakte steeds ver terug op eigen helft, waardoor PSV in alle rust het spel kon maken.

De in de basis teruggekeerde Danko Lazovic oogde het eerste bedrijf gretig, maar zag zijn eerste kans naast het doel belanden. Enkele minuten later werd een Eindhovense voorzet door Dirk Marcellis van dichtbij op doel gekopt. Het was andermaal Verhoeven die de poging knap in één keer wist te klemmen. De rood-witte wervelstorm ging voor even liggen, waardoor Volendam weer even kon ademhalen.

De kansenregen werd na een kwartier voetballen weer voortgezet door Lazovic. De Serviër draaide knap weg van zijn directe tegenstander Hennie Schilder om vervolgens snoeihard op doel te vuren. Lazovic dacht in zijn ooghoek de poging in het doel te zien belanden, maar zag tot zijn verbazing uitblinker Verhoeven knap redden.

Tien minuten later schoot Koevermans een voorzet van Carlos Salcido hoog over het doel. In de resterende twintig minuten van de eerste helft lukte het PSV niet meer om de nummer laatst van de Eredivisie onder constante druk te zetten. De Brabanders voetbalden tot de rust in een te laag baltempo om iets te forceren.

De zwaarlijvige doelman Verhoeven zag Wuytens (twee keer) en Carlos Salcido het nog wel van afstand proberen, maar beide heren schoten respectievelijk tegen de lat en naast het doel. Zodoende kon Volendam verrassend gaan rusten met een 0-0 stand.

PSV-trainer Huub Stevens voerde in de rust één wijziging door; Lazovic bleef in de kleedkamer achter ten faveure van Nordin Amrabat. Met Amrabat hoopte de trainer dat zijn ploeg dreigender voor het doel kon verschijnen. Slechts pegels uit de tweede lijn bezorgden de Volendamse goalie Verhoeven het nodige werk aan de winkel. De doelman wist twee afstandschoten van Dirk Marcellis en Edison Mendez knap tot hoekschop te verwerken.

Na een uur spelen kreeg PSV haar dertiende corner van de wedstrijd, maar ook deze standaardsituatie werd door de oranje-hemden weggewerkt. Het was overigens opmerkelijk dat Stevens liefst vier verdedigers in het veld liet staan tegenover één diepe spits van Volendam. Een dik kwartier voor tijd zorgde Wuytens voor de enige treffer.

Een voorzet van invaller Bakkal, die in het veld kwam voor Mendez, werd door Wuytens in een leeg doel gekopt. Het laatste kwartier hield 'man of the match' Verhoeven zijn ploeg in de wedstrijd met een aantal zeer fraaie reddingen. Volendam kon echter geen fatsoenlijke kans creeëren.

PSV verzuimde om de slechte prestaties van de voorgaande weken uit het geheugen te wissen, maar pakte wel drie punten en staat na vier speelrondes in de top-drie van Eredivisie. Volendam blijft zonder punten rode lantaarndrager.