woensdag, 2. december 2009 - 13:46

Ajax dicht bij Europese overwintering

(Elfvoetbal) Ajax kan woensdagavond de klus klaren in Roemenië. Een puntje tegen FC Timisoara is genoeg voor Europese overwintering. In de ArenA eindigde het treffen tussen beide ploegen nog in een bloedeloze 0-0. Ruim twee maanden verder krijgen de Roemenen met een totaal ander Ajax te maken.

Amsterdamse bombardementen
De ploeg van Martin Jol draait als een tierelier. Na het de remise tegen de Roemenen was het, behalve tegen FC Twente, altijd trefzeker. Vitesse (1-5), sc Heerenveen (5-1), Feyenoord (5-1), AZ (2-4), Willem II (4-0) en VVV-Venlo (0-4) kregen te maken met een waar Amsterdams bombardement aan doelpunten. Vooral de naam van Luis Suárez komt voor in de karakteristieken, maar in de laatste wedstrijden van Ajax begint ook Marko Pantelic te scoren. De Serviër werd lange tijd bestempeld als 'miskoop', maar snoert voorlopig de critici de mond. Zondag maakte de spits persoonlijk gehakt van Vitesse. Kortom Pantelic is gewoon in goede doen. "Maar ook het team is goed in vorm", benadrukt de spits.

Terwijl doelpunten bij de Amsterdammers vanzelfsprekend zijn, zijn de doelpunten bij Timisoara schaars. In de laatste vier Europese thuisduels bleven de spitsen droog staan. Toch is Jol onder de indruk van de komende tegenstander. De Haagse oefensmeester stelde vooraf dat Dinamo Zagreb de sterkste ploeg was in de poule. Daar komt hij op terug. "Ze zijn me inderdaad niet meegevallen. Misschien is Timisoara wel de beste ploeg. Als ze nog zes punten halen, kunnen ook zij naar de volgende ronde."

Timisoara: Alles of niets
De missie voor de ploeg van Ioan Sabau is duidelijk. Timisoara moet de Amsterdammers hoe dan ook onder de duim zien te krijgen. Dat beseft ook Sabau: "We vechten voor onze laatste kans. We moeten winnen." Maar de oud-speler van Feyenoord blijft realistisch. "Ik moet toegeven dat onze kansen erg klein zijn. Het zou geweldig zijn als we zes punten kunnen pakken, maar dan zijn we nog afhankelijk van de andere uitslagen", zegt de oefenmeester. "Ajax is een club die zijn basis heeft in de jeugd. Nog altijd hebben ze fantastische spelers, ook al verkopen ze veel spelers die ze zelf opleiden. Het proces blijf maar doorgaan. Waardoor Ajax op een hoog niveau blijft spelen. Het is een club die thuis hoort in de Champions League. De Europa League winnen doen ze denk ik niet, maar ze hebben de ploeg ervoor om de kwart- of halve finale te halen." Voor voetballend Nederland is Sabau een bekende. Hij speelde begin jaren '90 bij Ajax'grootste rivaal Feyenoord. "Ajax had een zeer sterke ploeg, met beroemde spelers. Dennis Bergkamp begon toen bij Ajax in het eerste te spelen terwijl wij bij Feyenoord in een moeilijke periode zaten

Met het resultaat eerder in Amsterdam in achterhoofd moet Ajax op zijn hoede blijven. De Roemenen hebben een ploeg die vooral op de counter loeren. Dat ondervond eerder Shaktar Dontetsk. De houder van de UEFA Cup werd in de voorronde van de Champions League uitgeschakeld door Timisoara. Of Jol het zijn sterkste elftal de wei in stuur of spelers gaat sparen blijft tasten in het donker. "Natuurlijk heb je wel de neiging, maar om de basiself nu helemaal te veranderen is ook weer zo wat. We zijn geen Manchester United dat moeiteloos elf ander spelers kan opstellen. Daarnaast hebben we nu onze vastigheid. Maar we moeten wel risico's uitsluiten." Daarmee bedoelt Jol Jan Vertonghen (heup), Vurnon Anita (bovenbeen) en Urby Emanuelson (onderrug). Twee laatstgenoemde spelers trainden dinsdag apart van de groep, Vertonghen werkte de normale training mee.
Categorie:
Tag(s):