donderdag, 30. juli 2009 - 16:50

Bijdrage voor ‘glidermonument’ in Wolfheze

Wolfheze

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Renkum draagt € 5000,- bij aan de plaatsing van een ‘glider-monument’ in Wolfheze. Het college vindt het neerzetten van het glider-monument uitstekend passen in de doelstelling om het Airbornetoerisme te bevorderen.

Tevens houdt het monument de herinneringen levend aan de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in het dorp Wolfheze. Een werkgroep bereidt dit initiatief voor onder auspiciën van VVV-Veluwe Vallei.

De glider van 9 meter lang en 5 meter hoog komt aan de Wolfhezerweg bij de inrit naar camping ’De Lindenhof’. Hier zijn in 1944 veel van deze zweefvliegtuigen geland. De ge-meente heeft in 2008 al bijgedragen aan het ophangen van panelen over het oorlogsverleden van Wolfheze bij de receptie van de camping.

De kosten voor het realiseren van de plaatsing van het monument bedragen in totaal ruim 20.000 euro. De werkgroep heeft al diverse toezeggingen ontvangen, maar heeft nog wel extra middelen nodig om de financiën rond te krijgen.

Ook moet de gemeente een bouwvergunning verlenen. Daarvoor is eerst een vrijstelling van het bestemmingsplan noodzakelijk. Binnenkort wordt het voornemen de vrijstelling te verle-nen gepubliceerd. De bijdrage van de gemeente is verstrekt onder het voorbehoud dat het glider-monument daadwerkelijk wordt geplaatst. De Airborne fietsroute wordt zodanig ver-legd dat fietsers langs het monument en de panelen worden geleid.
Provincie:
Tag(s):