donderdag, 19. november 2009 - 16:07

Gemalen uit voor meer ijspret en Friese Elfstedentocht

Wetterskip Fryslân gaat er bij vorst alles aan doen om het water in de polders en de boezem zo goed mogelijk tot rust te laten komen. Met deze aanpak zal tijdens een vorstperiode het natuurijs sneller op dikte komen en een Friese Elfstedentocht mogelijk eerder kunnen worden verreden.

Om het water zoveel mogelijk tot stilstand en rust te brengen worden de gemalen in Fryslân en Groninger Westerkwartier waar mogelijk uitgezet.

Voordat het echt gaat vriezen brengt het waterschap het waterpeil in de polders en de boezem zoveel mogelijk omlaag. Met deze aanpak verwacht Wetterskip Fryslân de ijsliefhebbers tegemoet te komen. De uitgangssituatie is zo voor de ijsverenigingen beter zodat er bij aanhoudende vorst mogelijk meer schaatstochten georganiseerd kunnen worden.

Om de nieuwe maatregelen tijdens een vorstperiode uit te kunnen voeren is er voor de waterschapsmedewerkers veel werk aan de winkel. In het beheergebied van Wetterskip Fryslân zijn bijna 1000 gemalen. Dagelijks bestuurslid Aaltje Rispens: “Gelukkig is inmiddels de helft van de gemalen op afstand te bedienen, de andere helft wordt handmatig bediend. Al met al een geweldige klus voor de waterschapmedewerkers. Het is de enige mogelijkheid om het watersysteem zo goed mogelijk tot stilstand te brengen.

De rayonmedewerker kan, door een duidelijke werkwijze en met zijn kennis van de polders, in overleg bepalen waar een gemaal aan moet of uit kan blijven staan. Erg belangrijk is dat wij goed met alle betrokken partijen, zoals de Friese ijsbond en de vereniging Friese elfsteden, communiceren. Wij gaan dat proactief doen om vooraf duidelijk te hebben wat men kan verwachten van het waterschap. Zorgen voor een goede basisconditie voor ijsaangroei, daar gaan we voor. Toch is en blijft het resultaat voor het grootste deel geheel afhankelijk van het winterweer”, aldus dagelijks bestuurslid Aaltje Rispens.
Provincie:
Tag(s):