donderdag, 12. november 2009 - 15:56

Granaat aangetroffen bij werkzaamheden N278

Margraten

Bij explosievenonderzoek aan de N278 in Margraten is gisteren een granaat uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Het gaat om een brisantgranaat van circa 90 centimeter. Het explosief is inmiddels verwijderd door de Explosive Clearance Group en veilig opgeslagen.

De mogelijke aanwezigheid van explosieven in het dijklichaam – het talud tussen de afslag naar Termaar en de Drekstraat – was bekend. Ondermeer door een melding van een aanwonende. Die vertelde dat zijn overleden broer wist dat op deze locatie in de oorlog een schuttersput was, en destijds niet alle explosieven zijn opgeruimd. De Provincie Limburg gaf daarom de Explosive Clearance Group (ECG) uit Wijchen opdracht om onderzoek te doen.

Bij de uitvoering van dit onderzoek is gisteren de brisantgranaat aangetroffen. Over opruiming is de ECG in overleg getreden met de Explosieven Opruimingsdienst van het ministerie van Defensie (EOD). Aangezien de transportbeveiligingen van het projectiel nog aanwezig waren, kon de granaat worden opgegraven en verplaatst naar een veilige locatie. De EOD zal het projectiel binnenkort ophalen en vernietigen. Wanneer precies is nog niet bekend. Er is geen gevaar voor omwonenden.

Naar aanleiding van de gevonden granaat vindt er op korte termijn overleg plaats over mogelijk aanvullend onderzoek. Naar verwachting heeft de vondst geen vertragend effect op de reconstructiewerkzaamheden aan de N278. De werkzaamheden aan het dijklichaam staan gepland voor 2010.
Provincie:
Tag(s):