zaterdag, 26. december 2009 - 17:06

Kerstmis 2009 officieel 'witte kerst'

De Bilt

Kerstmis 2009 is volgens het KNMI in de Bilt officieel een witte kerst. Op eerste kerstdag lag er in De Bilt 9 cm sneeuw, een dag later was dit 4 cm. Volgens het KNMI wordt er van een witte kerst gesproken, als er op beide kerstdagen sneeuw ligt. De laatste witte kerst in Nederland dateert van 1981.

Een blijvend sneeuwdek komt met kerst niet vaak voor. In De Bilt waar de sneeuwdikte sinds 1901 gemeten wordt is dat, kerst 2009 meegerekend, zeven keer gebeurd.

Ondanks de invallende dooi hadden verschillende delen van Nederland een witte kerst. Alleen vlak aan zee en in delen van Overijssel, Gelderland en Limburg bleef het groen. Sneeuw lag er vooral in een strook van Zuid-Holland over Utrecht naar de Veluwe en in Friesland en Groningen.

Een mooie kerst was het niet. In de kerstnacht trad vooral in de noordoostelijke helft van het land gladheid op door ijzel. Op de ochtend van eerste kerstdag werd het in vrijwel het hele land glad door opvriezing en sneeuw. Een gebied met sneeuwval trok op de ochtend van eerste kerstdag over het land zodat velen wakker werden met sneeuw. Dat leverde opnieuw een aantal centimeters sneeuw op. De sneeuw ging over in regen waarna het in een groot deel van het land geruime tijd regende. Tweede kerstdag was het zonnig maar gladheid zorgde opnieuw voor problemen.
Provincie:
Tag(s):