donderdag, 12. november 2009 - 14:33

Kwart bevolking voorbereid voor ramp of noodsituatie

Den Haag

Een kwart van de bevolking heeft zich voorbereid op een ramp of een noodsituatie. Meestal door het in huis halen of hebben van praktische gebruiksvoorwerpen (waxinelichtjes, gereedschap, een zaklamp en een EHBO-doos) of met een noodvoorraad voeding en water. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken

Een meerderheid (63 procent) vindt het belangrijk artikelen voor een noodsituatie te hebben, en heeft ook al veel van deze spullen voor algemeen gebruik in huis. Belangrijke dingen die in de meeste huishoudens nog ontbreken zijn warmhouddekens (37 procent), een radio met batterijen (36 procent) en lucifers in waterdichte verpakking (19 procent). Mannen beschikken vaker over deze spullen dan vrouwen.

De meeste mensen denken dat de kans om getroffen te worden door een ziektegolf het grootst is (27 procent vindt dit risico tamelijk of zeer groot), gevolgd door het vrijkomen van gevaarlijke stoffen (14 procent), een ernstig verkeersongeval (12 procent) en een grote brand (12 procent). De kans dat ze te maken krijgen met ordeverstoringen, een overstroming, extreem weer of een langdurige uitval van stroom, gas of water, schatten de meeste mensen laag in (6 à 8 procent). Slechts 2 à 3 procent van de mensen vindt de kans op een terroristische aanslag of kernramp tamelijk of zeer groot.
Provincie:
Tag(s):