donderdag, 10. september 2009 - 21:24

Langste merklap ter wereld gaat naar Japan

De langste merklap ter wereld ‘Door Ons Gedaen’ is binnenkort te zien in Huis ten Bosch (het voormalige Holland Village) in Japan. De Provincie Zeeland heeft dit aangeboden aan de Prefectuur/Provincie van Nagasaki in het kader van de feestelijkheden ter gelegenheid van 400 jaar Japans-Nederlandse betrekkingen.

De tentoonstelling opent op 20 september in het bijzijn van gedeputeerde van Cultuur Harry van Waveren en provinciesecretaris Viek Verdult.

Sinds 2000 heeft de provincie Zeeland een vriendschapsrelatie met de prefectuur van Nagasaki. Van Waveren en Verdult zijn door gouverneur Kaneko van Nagasaki uitgenodigd om de viering van de feestelijkheden in Nagasaki bij te wonen. Dit zal plaatsvinden op de plek waar de Nederlanders tussen 1609 en 1854 de handel met Japan dreven, te weten Nagasaki, het eiland Dejima en de factorij Hirado. De viering van 400 jaar Japans-Nederlandse betrekkingen in Nederland vond vorige week in de Ridderzaal in Den Haag plaats.

Maandag 7 september werd de tentoonstelling afgebroken en verzendklaar gemaakt. Het transport gaat via de lucht. De tentoonstelling wordt op 17, 18 en 19 september in Huis ten Bosch opgebouwd. De beide ‘merklapambassadeurs’ Eef de Jonge en Mia Elmont begeleiden de opbouw.

“Door Ons Gedaen’ wordt in Huis ten Bosch het Zeeuwse pronkstuk van een tentoonstelling over 400 jaar Japans-Nederlandse betrekkingen.

De expositie ‘De Zeeuwse kraal centraal’ in de Grote- of Maria Magdalenakerk is nog tot en met 12 september te bezichtigen. De openingstijden van de Grote- of Maria Magdalenakerk en van het Historisch Museum de Bevelanden zijn van maandag tot en met vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur en zaterdag 12.00 tot 16.00 uur.
Provincie:
Tag(s):