vrijdag, 11. september 2009 - 19:53

Lichten kap standerdmolen Den Evert

Someren

Op woensdag 16 september wordt de molenkast van het onderstel gehesen Gezien de grootte van de operatie en de niet eerder in Nederland toegepaste herstelmethode is dit een interessante operatie. Zeker het hijsen van de 40 ton wegende kast is een bijzondere gebeurtenis.

Aansluitend wordt de 270 ton mobiele kraan ontdaan van (een deel) van het contragewicht van max 100 ton. Hiervoor komen twee opleggers mee. Hierna wordt het onderstel gedemonteerd en op een van de opleggers geladen. De standerd gaat aan het einde van de dag rechtstreeks naar de houtzagerij. De rest van het onderstel gaat naar de werkplaats van Beijk Molenbouw.

Hier wordt de komende maanden het complete onderstel constructief hersteld, metehoud van de cultuurhistorische waarden. De eikenhouten standerd (doorsnede 0,80 x 0,80 m) is in de kern flink aangetast. De constructieve functie wordt overgenomen door een stalen buis (diameter 0,40 m) die in de uitgeholde standerd wordt verlijmd.

De molenkast staat gedurende deze operatie enkele maanden tijdelijk op een stopping van megablokken. In deze periode wordt de eiken houten schaliënbedekking van de molenkap vernieuwd.

De Einhoutsestraat (doodlopende weg) wordt vanaf dinsdagavond 15 september tot woensdagavond 16 september afgesloten voor het verkeer.
Provincie:
Tag(s):